DA LI POSLODAVAC MOŽE OTPUSTITI RADNIKA BEZ UPOZORENJA? Ako dobijete ovaj papir otkaz vam ne gine, EVO ŠTA MOŽETE DA URADITE (VIDEO)


IZVOR: Republika - 15.09.2024 | 21:40


Upozorenje mora biti dostavljeno u pisanoj formi

Foto: Shutterstock
DA LI POSLODAVAC MOŽE OTPUSTITI RADNIKA BEZ UPOZORENJA? Ako dobijete ovaj papir otkaz vam ne gine, EVO ŠTA MOŽETE DA URADITE (VIDEO)

Na TikTok kanalu Infostuda nedavno se pojavio snimak koji detaljno objašnjava prava poslodavca kada je reč o otkazivanju ugovora o radu zaposlenom.

Na snimku se ističe da poslodavac može da otpusti radnika bez upozorenja samo u određenim situacijama, kao što je kada zaposleni načini povredu radne obaveze ili ne poštuje radnu disciplinu.

- Kada poslodavac smatra da je zaposleni načinio povredu radne obaveze ili da nije poštovao radnu disciplinu, može da otkaže ugovor o radu zaposlenom samo ukoliko mu je prethodno dostavio pisano upozorenje - kaže se.

 

@poslovi_infostud Saznajte da li poslodavac može da otpusti radnika bez upozorenja? #posloviinfostud #infostud #pravnik #radnopravo #fyp ♬ Success Inspirational - StereojamMusic

 

Međutim, čak i u tim slučajevima, poslodavac je dužan da prethodno dostavi pisano upozorenje zaposlenom, navodeći činjenice i dokaze koji stoje protiv zaposlenog, i ostavljajući mu rok od najmanje osam dana da se na to upozorenje izjasni.

Procedura za nedovoljno kvalitetan rad

U slučaju kada poslodavac smatra da zaposleni nedovoljno kvalitetno obavlja svoj posao, mora dostaviti pisano upozorenje u kome navodi nedostatke u njegovom radu i navodi rok za koji mora da te iste nedostatke ispravi. Tek ukoliko u tom roku zaposleni ne otkloni nedostatke, poslodavac može da mu uruči otkaz. Važno je napomenuti da upozorenje mora biti dostavljeno u pisanoj formi, u prostorijama poslodavca ili putem pošte.

- Takođe, ukoliko smatra da zaposleni nedovoljno kvalitetno obavlja svoj posao on mora dostaviti pisano upozorenje u kome navodi nedostatke u njegovom radu i navodi rok za koji mora da te iste nedostatke ispraviti.

Zaštita zaposlenih

Ukoliko poslodavac ne sprovede ovu proceduru u skladu sa zakonom, zaposleni ima pravo da ga tuži zbog nepoštovanja zakonske procedure. Ovaj detalj pruža dodatnu zaštitu zaposlenima i osigurava da poslodavci poštuju propisane korake prilikom otkazivanja ugovora o radu.

Ovaj snimak na TikTok kanalu Infostuda pruža korisne informacije kako poslodavcima, tako i zaposlenima, o pravima i procedurama vezanim za otkazivanje ugovora o radu. Važno je da obe strane budu upoznate sa zakonskim obavezama i pravima kako bi se izbegle eventualne nepravilnosti i sporovi.

Bonus video: