PUTUJTE PAMETNO I BEZ BRIGE O ROMING TROŠKOVIMA! Uz ovih pet saveta uživaćete u svakom trenutku putovanja


IZVOR: Republika/Š. P. - 25.09.2024 | 10:53


Jesen je idealno godišnje doba za odmor - gužve su manje, cene povoljnije, a vreme savršeno za istraživanje novih destinacija

Foto: Schutterstock
PUTUJTE PAMETNO I BEZ BRIGE O ROMING TROŠKOVIMA! Uz ovih pet saveta uživaćete u svakom trenutku putovanja

Jesen je idealno godišnje doba za odmor - gužve su manje, cene povoljnije, a vreme savršeno za istraživanje novih destinacija. Bilo da planirate produženi vikend u evropskoj prestonici ili egzotično letovanje, važno je da ostanete „na mreži" i povezani sa svetom, a da pritom ne brinete o visokim roming troškovima. Zato smo pripremili pet jednostavnih i praktičnih saveta kako da pametno koristite telefon u inostranstvu, izbegnete neprijatna iznenađenja i uživate u svakom trenutku putovanja.

Foto: Schutterstock

 

1. Sve pozive preusmerite na online servise

Dok uživate u svom odmoru i otkrivanju novih, interesantnih destinacija, pozive lako možete da preusmerite na aplikacije WhatsApp ili Viber kada se povežete na WiFi. Na ovaj način ćete primati pozive bez dodatnih troškova i ostati dostupni prijateljima i porodici.

Foto: Schutterstock

 

2. Sinhronizujte fotografije samo kada ste na bezbednoj WiFi mreži
Slike su neizostavan deo svake avanture, ali automatska sinhronizacija sa cloud servisima može lako i brzo da potroši vaše mobilne podatke. Zato u podešavanjima namestite da se galerija fotografija ili druge aplikacije za čuvanje slika sinhronizuju samo kada ste povezani na WiFi mrežu - tako ćete zadržati kontrolu nad potrošnjom podataka, ali i sačuvati sve uspomene.

Foto: Schutterstock

 

3. Offline prevodilac - vaš novi saputnik!
Ne dopustite da jezička barijera stane na put vašem putovanju! Da biste olakšali komunikaciju tokom putovanja u zemlji čiji jezik ne govorite, preuzmite jezičke aplikacije za prevod koje mogu da se koriste offline, pre nego što krenete na put. Na taj način, moći ćete da prevodite tekst i razgovarate sa ljudima čak i kada nemate pristup internetu, što vam pomaže da izbegnete dodatne troškove i lakše se snađete.

Foto: Schutterstock

 

4. Aktivirajte Data saver funkciju na društvenim mrežama
Često želimo da podelimo lepe trenutke sa putovanja, fotografije i video zapise, sa svojim pratiocima na društvenim mrežama. Međutim, aplikacije kao što su Instagram i Facebook mogu brzo da „progutaju" vaš internet paket. Da biste mogli da bezbrižno delite fotografije, ali i da pritom štedite mobilne podatke, aktivirajte opciju Data Saver na ovim aplikacijama. Tako ćete smanjiti potrošnju podataka, ali i moći da nastavite da delite svoje putničke avanture.


5. Koristite roming internet dodatak
Zaboravite na stres u vezi sa potrošnjom podataka - aktivirajte roming internet dodatak pre nego što uopšte krenete na putovanje! Ne samo da ćete imati dovoljno interneta za sve online aktivnosti, već ćete moći da surfujete bez brige o iznenadnim troškovima.
I dok ispijate kafu na nekom evropskom trgu ili se divite zalasku sunca na nekoj tropskoj destinaciji, vaša internet veza će raditi za vas, omogućavajući vam da u potpunosti uživate u trenutku, bezbrižno i opušteno.