EVO KOLIKA JE MEDIJALNA NETO ZARADA U SRBIJI: Uskoro nas očekuje veliko povećanje plata


IZVOR: Republika - 25.09.2024 | 12:32


Republički zavod za statistiku objavio najnovije podatke

Foto: Shutterstock
EVO KOLIKA JE MEDIJALNA NETO ZARADA U SRBIJI: Uskoro nas očekuje veliko povećanje plata

Prosečna bruto zarada za jul ove godine iznosila je 135.195 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa iznosila 97.835 dinara, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Rast bruto zarada u periodu januar-jul 2024. godine u odnosu na isti period prošle godine iznosio je 15,1 odsto nominalno, odnosno 9,7 odsto realno, dok je prosečna neto zarada veća za 15,0 odsto nominalno, odnosno 9,6 odsto realno.

U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečna bruto zarada za jul ove godine nominalno je veća za 16,9 odsto, a realno za 12,1 odsto, dok je prosečna neto zarada nominalno veća za 16,8 odsto, odnosno 12,0 odsto realno.

Medijalna neto zarada za jul 2024. godine iznosila je 76.000 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do ove sume.

Najava ministra Malog


Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je svaki budžet osnova za funkcionisanje države, odnosno za isplatu plata, penzija i za dalji nastavak investicija.

Foto: Tanjug/NEMANJA JOVANOVIĆ

Srpska ekonomija napreduje ozbiljnim tempom

On je rekao da je Srbija za prvih osam meseci zaradila čak 132,5 milijardi dinara, što je preko milijardu evra više prihoda i da je zato država izašla sa jednim pozitivnim i razvojnim rebalansom budžeta.

- Želimo da vidimo šta su nam prioriteti, gde da usmerimo taj višak novca kako bi nastavili ubrzan rast i razvoj naše Srbije. Sve što radimo u ovom rebalansu budžeta i u budžetu za narednu godinu, koji ćemo pripremiti vrlo brzo, usmereno je ka daljem ubrzanom rastu i razvoju naše ekonomije i ka daljem podizanju životnog standarda - rekao je Mali za TV Pink.

On je podsetio da je osnovni cilj Srbija 2027. da do decembra te godine prosečna plata u Srbiji bude 1.400 evra, prosečna penzija 650 evra, a minimalna zarada 650 evra.

BONUS VIDEO: