Rakije iz Srbije polako, ali sigurno osvajaju svetsko tržište!


IZVOR: Republika/Š. P. - 01.10.2024 | 16:16


Rakije iz Srbije, u ocenjivanju u kojem je 154 internacionalnih sudija iz 38 zemalja vrednovalo 2.754 uzorka alkoholnih pića iz 62 zemlje, osvojile su ukupno 18 medalja, od toga dva velika zlata, 6 zlatnih i 10 srebrnih priznanja.

Foto: Foto PKS
Rakije iz Srbije polako, ali sigurno osvajaju svetsko tržište!

Na ovogodišnjem prestižnom međunarodnom ocenjivanju jakih alkoholnih pića CMB Spirits Selection - Brisel, koje je ove godine održano u Kini početkom septembra, rakije iz Srbije osvojile su čak 18 medalja.

Foto: Foto PKS

 

Privredna komora Srbije u saradnji sa Savezom proizvođača rakije Srbije organizovala je učešće 22 destilerije na tom međunarodnom takmičenju koje se već 30 godina održava u različitim državama sveta, kako bi se pažnja poslovne zajednice i potrošača usmerila na manje poznata jaka alkoholna pića.

Rakije iz Srbije, u ocenjivanju u kojem je 154 internacionalnih sudija iz 38 zemalja vrednovalo 2.754 uzorka alkoholnih pića iz 62 zemlje, osvojile su ukupno 18 medalja, od toga dva velika zlata, 6 zlatnih i 10 srebrnih priznanja. Velike zlatne medalje osvojili su Destilerija Zarić za rakiju od šljive „Kraljica 14“  i Podrum Pevac za rakiju od šljive „Zlatni pevac“, a zlatne medalje destilerija BB Klekovača za rakiju od šljive “Bela Drinska”, destilerija “Tok” za šljivovicu  “Alba”, Hubert 1984 za Viljamovku, Mali podrum Vukojičić za šljivovicu staru 6 godina “Draža”, destilerija Gorda za kajsijevaču i destilerija Potpis za rakiju od šljive staru 5 godina. 

Foto: Foto PKS

 

Predstavnici Saveza proizvođača rakije Srbije dr Ivan Urošević i Milan Zarić, učestvovali su i u programskom delu takmičenja u Kini, na master klasu, kako bi svetskoj stručnoj javnosti prezentovali tradiciju, specifičnost i vrhunski kvalitet rakija iz Srbije. 

Osim zapaženih rezultata u Kini, na velikom Međunarodnom takmičenju vina i alkoholnih pića održanom letos u Londonu (IWSC – International Wine and spirit competition), koje predstavlja jedno od najznačajnijih svetskih nadmetanja za ocenu kvaliteta, rakije iz Srbije osvojile su 16 nagrada, od kojih 5 zlatnih, 8 srebrnih i 3 bronzane. Zlatne medalje pripale su destilerijama Emperus za rakiju od šljive staru 25 godina „Emperus Privilege“, Mali podrum Vukojičić za 12 godišnju šljivovicu „Toja 12“, zatim destilerija Gorda za rakiju od dunje i Podrum Palić 1896 za rakiju od šljive i rakiju od kajsije.


Ovakvim nagradama, domaća voćna rakija pokazuje da sve više osvaja mesto na svetskoj sceni jakih alkoholnih pića, a tome u prilog ide i rastući trend izvoza rakija koji je 2023. godine dostigao 13,3 miliona evra, dok samo do pre pet godina, 2019. godine, izvozili rakije od voća u vrednosti od 5,6 miliona evra.