BIĆE TO NOVI GRAD ZA DVE GODINE! Vučević u Novom Sadu na potpisivanju ugovora o izvođenju radova na izgradnji mosta


IZVOR: Republika - 02.10.2024 | 13:56


Radovi će trajati 24 meseca, ali vredeće svaki dinar!

Foto: Tanjug/J.PAP
BIĆE TO NOVI GRAD ZA DVE GODINE! Vučević u Novom Sadu na potpisivanju ugovora o izvođenju radova na izgradnji mosta

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević prisustvovao je potpisivanju ugovora o izvođenju radova na izgradnji mosta i rekonstrukciji postojećeg tunela sa liftovima do gornjeg platoa Petrovaradinske tvrđave i tom prilikom rekao da će Novi Sad zahvaljujući novim mostovima biti bolji grad.

- Ništa nije palo sa neba. Imam želju da kažem da je Šandong pretfinansirao ovaj projekat i relaksirao naš budžet. Biće to drugi grad za dve godine, Novi Sad će sa tri nova mosta biti daleko bolji, lepši i bezbedniji - rekao je Vučević.

Premijer je dodao i da će četvrti most sa Bulevara Evrope rasteretiti saobraćaj, Fruškogorski koridor skloniti teretna vozila iz grada, a da je za biciklističko-pešački most izdvojeno 38 miliona evra.

Ugovor su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i predsednik China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group LTD Džuang Jung. 

- Potpisan je ugovor za treći most u poslednjih godinu i po dana u Novom Sadu. Nema primera u svetu gde se u gradu sa tri mosta grade još tri mosta. Imamo još dva projekta koja će raditi kompanija Šandong, koja ima razumevanja za našu državu - rekao je Vesić.

Foto: Ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture

Vesić najavio nove projekte

On je dodao i da će 24 meseca trajati izgradnja mosta, koja počinje u martu, najkasnije u aprilu, što znači da će biti gotov do 2027. godine.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming rekao je da će novi most biti simbol kinesko-srpskog prijateljstva.

- Posebno sam srećan što u Kini proslavljamo naš nacionalni praznik, a u isto vreme ovde imamo priliku da radimo ovako lepe stvari. Drago mi je što Novom Sadu dajemo jedan ovakav poklon i nadamo se novim projektima - rekao je Li Ming.

Prema rečima gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, ovo je veliki dan za Novi Sad.

- Puno je napora, truda i rada uloženo da dođemo do današnjeg dana. Već sledeće godine počinjemo da radimo na pešačko-biciklističkom mostu, ne znam da li je to iko radio na Dunavu. Ovaj most će otvoriti ovaj deo Srema, otvaramo i nove vizije - rekao je Đurić.

Đurić je dodao da novi most otvara put ka tome da podgrađe Petrovaradina postane pešačka zona, da se sanira i rekonstruiše, te da se otvori i pitanje botaničke bašte.

BONUS VIDEO: