LUČIĆ: Dobićemo dozvolu za širenje tehnologije na KiM, cela Srbija će imati 5G do 2027. godine


IZVOR: Republika - 08.10.2024 | 09:25


"Pod pritiskom američke administracije ne bi trebalo da dođe do problema"

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
LUČIĆ: Dobićemo dozvolu za širenje tehnologije na KiM, cela Srbija će imati 5G do 2027. godine

Generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić izjavio je danas da će naredne godine krenuti intenzivna implementacija 5G tehnologije kao i da su u toku pregovori u Autonomnoj pokrajini Kosovu i Metohiji u cilju širenja mreže na teritoriji KiM.

Lučić je za RTS rekao da će se krajem oktobra u Prištini održati sastanak sa američkom ambasadom povodom problema sa prištinskom administracijom koja punih 12 godina odbija da sporazumno da dozvolu za širenje tehnologije.

- Mi smo trenutno u velikoj diplomatskoj aktivnosti na Kosovu i Metohiji povodom 5G licence i trudimo se da naredne godine krenemo da širimo mrežu na čitavoj teritoriji KiM - dodao je.

Rekao je da pod pritiskom američke administracije ne bi trebalo da dođe do problema.

- Mi smo tamo veoma bitna kompanija. Pružamo servis za 30.000 domaćinstava. Oni će se iznenaditi kada mi dobijemo tu dozvolu na čitavoj teritoriji jer ćemo postati vrlo brzo operater broj 1 i veliki deo albanskog stanovništva će nas koristiti - istakao je Lučić.

Dodao je i da je Evropska investiciona banka prepoznala Telekom kao ključnog partnera u procesu digitalne transformacije i da je značajna podrška širenja novih tehnologija.

- Razvoj će biti ubrzan zahvaljujući finansijskim partnerstvima sa Evropskom investicionom bankom, Švedskom izvoznom bankom i Američkom izvoznom bankom koje učestvuju u finansiranju projekta - izjavio je Lučić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vladimir Lučić

Govoreći o širenju 5G mreže Lučić kaže da je plan da, u saradnji sa strateškim partnerom, kompanijom "Vodafon", cela Srbija bude pokrivena 5G mrežom do 2027. godine, odnosno do održavanja Međunarodne specijalizovane izložbe "Ekspo" u Beogradu.

- Iplementirali smo deo baznih stanica koje podržavaju 5G tehnologiju i vrlo brzo po dobijanju dozvole od RATEL-a ćemo pustiti mrežu. Spremni smo da u godinu dana pokrijemo sve gradove sa ovom tehnologijom - naglašava Lučić.

Kada je reč o potencijalnoj štetnosti 5G mreže, Lučić je naglasio da se građani bez razloga plaše izgradnje baznih stanica u njihovoj blizini.

- Zračenje baznih stanica nije štetno, već je naprotiv bitno da u njihovoj blizini bude što bolji signal. Građani svakodnevno koriste mobilni telefon i usled boljeg signala aparat automatski smanjuje snagu i zračenje - ocenio je Lučić.

BONUS VIDEO: