MINISTARKA BEGOVIĆ O PROGRAMU "IDEJE 2024": Očekujemo fantastične ideje srpskih naučnika


IZVOR: Republika - 09.10.2024 | 09:32


24 miliona evra ulaganja za rešenja koja će doprineti boljitku kako Srbije, tako i celog sveta

Foto: Tanjug/NITRA/Zoran Petrović
MINISTARKA BEGOVIĆ O PROGRAMU "IDEJE 2024": Očekujemo fantastične ideje srpskih naučnika

Ministarka nauke Jelena Begović rekla je da se u okviru programa "Ideje 2024" vrednog 24 miliona evra očekuju fantastične, hrabre ideje srpskih naučnika - i jednog dana velika potencijalna naučna otkrića.

- U program 'Ideje' uložićemo 24 miliona evra i zaista očekujemo rešenja koja će možda biti bitna ne samo za našu zemlju, nego će možda napraviti neke nove prodore na globalnom nivou - kazala je Begović novinarima na skupu posvećenom otvaranju novog ciklusa programa IDEJE u okviru kojeg će biti finansirani naučnoistraživački projekti iz svih oblasti nauke, kao i Programa saradnje srpske nauke sa dijasporom.

Begović je podsetila da je svaka zemlja jaka onoliko koliko njena zajednica sarađuje i dodala da je zato veoma bitna saradnja sa našim naučnicima koji se nalaze i grade uspešne karijere van Srbije. Zbog toga je, kako kaže, danas objavljen i program "Dijaspora" u koji će biti uloženo 800.000 evra.

- To će biti mogućnost da naši naučnici iz čitavog sveta mogu da dolaze u Srbiju i da gradimo mnogo snažnije veze, jer su oni naša neverovatna snaga - rekla je ministarka i naglasila da Srbija ima fantastične naučnike u čitavom svetu i da je važno da se oni na neki način vežu za Srbiju.

Foto: Tanug/Vladimir Sporcic

Ministarka Jelena Begović

Oni su, dodala je, i te kako voljni da nam pomognu i da rade sa nama.

Direktor Fonda za nauku Nenad Filipović izrazio je očekivanje da će 100 projekata proći u okviru programa "Ideje 2024" i da je predviđeno da po projektu bude dodeljeno oko 300.000 evra. 

Program "Ideje" trajaće tri godine, a "Dijaspora" jednu, rekao je direktor te institucije, koja je za pet godina rada postigla značajne rezultate.

Filipović je podsetio da je Fond do sada otvorio 11 programa i podržao više od 500 projekata, u kojima je učestvovalo 3.400 istraživača sa više od 80 miliona evra.

- Do sada, zajedno sa danas otvrorenim programima, u rad istraživača uloženo je više od sto miliona - zajednički je to činila država Srbija sa Svetskom bankom i EU. Želimo da finasiramo opremu i materijal, izradu projekata, međunarodnu saradnju, naučne publikacije koje su rezutlat projekta i sve ostale važne aspekte rada Fonda - rekao je on i naglasio da Fond vidi kao glavni motor za istraživanje ne samo u Srbiji već i regionu.

Filipović je najavio da je planirano i pokretanje programa namenjenog podršci projektima u oblasti veštačke inteligencije, a za šta će biti izvojeno 8,4 miliona evra.

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ

Emanuel Žiofre

Šef Delegacije EU Emanuel Žiofre čestitao je Fondu na pokretanju dva nova programa koji predstavljaju važan podsticaj i naglasio da Evropska unija radi "ruku pod ruku" sa srpskom vladom, srpskim autoritetom, srpskom istraživačkom zajednicom u Srbiji na podizanju kapaciteta Srbije da razvija ekonomiju zasnovanu na znanju.

- U tom cilju već smo obezbedili kroz grantove 31,5 milion evra zajedno sa SB programom akceleracije inovacija i podsticaja rasta preduzetništva, koje će koristiti istraživački centri, instituti, naučne institucije, kompanije za podizanja istraživačkih kapaciteta - rekao je ambasador.

Žiofre je naglasio da je činjenica je da je Srbija deo evropskog istraživačkog prostora, u kojem je najveći istraživačko-razvojni program "Horizont Evropa".

On služi, dodao je, da različite istraživačke institucije, istraživači i kompanije iznalaze nove ideje i da budu inovativni kako bi rešavali probleme današnjice kao što su klimatske promene, gubitak biodiverziteta i podizanje konurentnosti privrede.

BONUS VIDEO: