NEMA ZIME ZA SRBIJU! Obezbeđena dodatna isporuka RUSKOG GASA, stiže 400 miliona kubika


IZVOR: Republika - 10.10.2024 | 13:57


Odlične vesti pred početak grejne sezone

Foto: Shutterstock
NEMA ZIME ZA SRBIJU! Obezbeđena dodatna isporuka RUSKOG GASA, stiže 400 miliona kubika

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović dogovorio je u Sankt Peterburgu sa predsednikom Upravnog odbora Gasproma Aleksejem Milerom dodatne isporuke gasa za našu zemlju tokom zimske sezone.

- Dogovorili smo dodatne isporuke gasa za sezonu grejanja -rekao je Bajatović za Tanjug i naglasio da su to odlične vesti za našu zemlju.

Bajatović se u sredu sastao sa Milerom na marginama Međunarodnog foruma o gasu u Sankt Peterburgu, gde su održali radni sastanak.

Predstavnici Srbijagasa i Gasproma razgovarali su o pitanjima isporuka ruskog gasa radi obezbeđivanja sigurnog snabdevanja potrošača u Srbiji.

Bajatović očekuje da će isporuke gasa tokom zimske sezone biti oko 400 miliona kubnih metara.

Kako kaže, produženje postojećeg ugovora o isporukama gasa iz Rusije verovatno će se razmatrati u prvom kvartalu 2024. godine.

Bajatović je, takođe, potvrdio da su dve zemlje započele aktivnosti na proširenju podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru i da je i o tome bilo reči u Sankt Peterburgu na sastanku sa Gaspromom.

On je rekao da je sa Gaspromom dogovoreno da će se u tom poslu koristiti ruska tehnologija i dodao da su ugovori o nabavci opreme potpisani 8. oktobra.

Srbija i Rusija, kako je ranije najavljeno, planiraju da se proširi  podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor do 750 miliona kubnih metara i da se gasa skladišti u Česteregu na severu Srbije.

BONUS VIDEO: