OVO JE NAJBOLJE REŠENJE GDE DA INVESTIRATE NOVAC: Zarada iz fotelje je moguća uz kupovinu Treesury tokena!


IZVOR: Tamara BUJIŠIĆ - 11.10.2024 | 13:00


Kupovinom tokena ulažete u plantažu lešnika, koja će se veoma isplatiti!

Foto: printskrin/Schutterstock
OVO JE NAJBOLJE REŠENJE GDE DA INVESTIRATE NOVAC: Zarada iz fotelje je moguća uz kupovinu Treesury tokena!

Odgovor na večito pitanje "gde da uložite novac" nikada nije bio lakši, a ono što je dodatna pogonost je i činjenica da je u pitanju srpska kompanija, te bojazan da je posredi neka vrsta prevare treba da bude minimalna. 

Ako se tome pridoda i činjenica da je uspeh srpske kompanije Treesury d.o.o. tema koja je već danima aktuelna u sferi biznisa, s obzirom da je Komisija za hartije od vrednosti odobrila početkom septembra kompaniji Treesury d.o.o. Beograd objavljivanje Belog papira za inicijalnu ponudu 28.301 Treesury Tokena, nominalne vrednosti 106 evra u dinarskoj protivvrednosti, u skladu sa Zakonom o digitalnoj imovini, onda je investiranje u ovaj biznis potpuno bezbedno.

Inicijalna ponuda Treesury sigurnosnih tokena (STO) zvanično je pokrenuta 8.oktobra, a za rane kupce formirana je i posebna cena.

Ipak, za one kojima možda ovo i nije poznata tematika, Jovan Paunović, generalni direktor kompanije Treesury dao je detaljnije objašnjenje, a potrebne informacije mogu se naći i na njihovom sajtu Treesury Tokena.

Tokeni predstavljaju pojedinačna stabla leske. Odaberete broj tokena, kako biste započeli da ostvarujete pasivni prihod. Stručnjaci rade sav posao – od sadnje, nege biljaka, pa do prodaje, a vi ostvarujete zaradu. Preko Treesury portala možete da pratite šta se dešava na plantaži, a možete i zakazati dolazak. U slučaju nepredviđenih okolnosti, plantaža je osigurana - objasnio je Paunović za portal eKapija.

Foto: printskrin/Schutterstock

Lešnik

 

On ističe da ako se po jutru dan poznaje, možemo već reći da će emisija biti uspešna, jer svakodnevno primamo upite zainteresovanih investitora kako iz Srbije i regiona, tako i drugih zemalja .

- Mali poljoprivredni proizvođači ne mogu biti dovoljno konkurentni i susreću se sa sve većim brojem prepreka da svoje proizvode plasiraju velikim (industrijskim) kupcima i integrišu se u njihove lance snabdevanja. Novac prikupljen inicijalnom ponudom upravo će se koristiti u svrhu ulaganja u poljoprivredu - podizanja moderne plantaže lešnika, sorte najvišeg kvaliteta, u skladu sa dokazanom metodologijom gajenja lešnika koja će se primenjivati za podizanje plantaža - ističe generalni direktor kompanije Treesury.

Kada je reč o samom ulogu, Paunović napominje da nije potreban visok iznos kapitala, jer je minimalni ulog oko 100 evra, što, kako kaže, omogućava svakom investitoru da učestvuje u velikim i perspektivnim projektima koji su do sada bili rezervisani isključivo za veoma bogate pojedince i institucionalne investitore.

- Svojim investitorima Treesury omogućava investicije u projekte kojima upravlja čitav tim dokazanih profesionalaca: od specijalizovanih agronoma, preko stručnjaka za primenu tehnologije i veštačke inteligencije u poljoprivredi, do stručnjaka za lance snabdevanja i finansijskih eksperata - navodi Paunović i dodaje:

Pored toga ovi timovi organizuju proizvodnju u skladu sa sopstvenim metodologijama koje uključuju implementaciju najnaprednijih tehnologija i metodologija regenerativne poljoprivrede, što uskoro postaje neophodno za plasman proizvoda na svetska tržišta. Sve proizvodne metodologije su razvijane godinama kroz praktično iskustvo, istraživanje i razvoj. Na posletku, deljenje jedne plantaže na male jedinice kojima je mnogo lakše trgovati, omogućava investitorima da svoje dugoročne pozicije mogu prodati te imati pristup svom novcu, a ne da novac ostane zaključan duži vremenski period.

Očekivani godišnji prihod, obračunat za ceo životni vek Treesury Tokena, odnosno komercijalni vek leskinog drveta (40 godina) je između 12% i 15% u odnosu na uloženu glavnicu, ističe Paunović.

-  Očekivano vreme za povraćaj glavnice je devet do 10 godina, nakon čega sledi tridesetogodišnji period pune rodnosti i visoke profitabilnosti. Dinamika povraćaja sredstava je diktirana prirodnim životnim ciklusom biljke, a kojoj je potrebno pet godina da proizvede prvi komercijalni prinos - kazao je.

Ono što prema njegovim rečima umanjuje mogućnost rizika svakako je činjenica da je investitorima omogućeno to da svoje uloge, u slučaju potrebe (i parcijalno) mogu prodati u svakom trenutku na sekundarnom tržištu - OTC ili organizovanom.

Ono što velikom broju investitora uliva dodatno poverenje svakako je činjenica da tokom perioda otplate glavnice, sav profit koji se ostvari na plantaži koja je predmet investicije pripada investitorima. Vrednost tokena je obezbeđena valutnom klauzulom, što je od značaja kod dugoročnih investicija - ističe Paunović.

LEŠNIK KAO JEDAN O NAJTRAŽENIJIH

Na pitanje zašto su se odlučili baš za lešnik, Paunović kaže da potražnja za lešnikom premašuje ponudu, a sa konstantnim rastom potražnje, očekuje se da će tržišna cena nastaviti da raste.

Za razliku od drugih proizvoda, cena lešnika nema značajne oscilacije tokom godine u odnosu na cenu formiranu u periodu berbe (septembar-oktobar). Kada je reč o nekom budućem periodu, očekuje se značajan rast tržišta lešnika, s globalnom vrednošću od 17,69 milijardi dinara u 2023. Prognoze ukazuju na snažnu godišnju stopu rasta od 8,8% tokom analiziranog perioda, dostižući 41,12 milijardi dinara do 2033. godine - ističe Paunović i dodaje da tržište lešnika uglavnom služi sektoru proizvodnje, pri čemu je oko 55% ponude usmereno prema industriji konditorskih proizvoda, 35% prema pekarskoj industriji, a preostalih 10% za direktnu konzumaciju.

U Srbiji su dobri uslovi za gajenje lešnika

Kao još jedan od razloga što je izbor pao baš na lešnike, Paunović ističe to da su u Srbiji uslovi za gajenje lešnika veoma dobri.

- U našoj zemlji su izuzetno pogodni uslovi za gajenje lešnika, govoreći o klimi i zemljištu, a ovo je, zajedno sa strateškim geografskim položajem na jugoistoku Evrope i pristupom evropskim tržištima, učinilo Srbiju prvim izborom kompanije Treesury. Plantaža za ovu sezonu je planirana na teritoriji opštine Čoka, koja spada u jednu od najmanje pošumljenih opština. Nakon sadnje, ova plantaža činiće oko 7% ukupne zelene infrastrukture na teritoriji opštine Čoka. Važnost ovih podataka se još bolje može sagledati kroz činjenicu da se sadnjom ove plantaže unapređuje i biodiverzitet i, dugoročno gledano, poboljšava kvalitet poljoprivrednog zemljišta - navodi Paunović i dodaje da će na plantažni biti posejana vrsta leske Corylus, podvrste: Tonda di Giffoni, Tonda Gentile Romana, Nocchione, i Tonda Gentile delle Langhe, jer su one, kako kaže, najtraženije na svetskom tržištu.

U planu i tokenizacija drugih kultura

Kada je reč o samoj kompaniji Treesury, njen put je bio, kako kaže Paunović trnovit, ali i sudbinski, a planovi za budućnost su, bez lažne skromnosti, veliki.

- Treesury putovanje je krenulo od neobaveznih razgovora sa prijateljima koji su na prvu loptu veoma pozitivno odreagovali na moju ideju te ponudili pomoć za realizaciju. Na taj način, veoma spontano, rekao bih čak i sudbinski, po preporuci prijatelja, u svega dve nedelje okupio se ceo osnivački tim, ali i veliki broj saradnika, eksperata koji su nam bili neophodni za materijalizaciju ovog projekta. Prvi partner koji je prepoznao značaj inovacije bio je Institut Biosens iz Novog Sada, a potom i Fond za inovacionu delatnost, Naučno-tehnološki park Beograd, GIST akcelerator, USAID kroz Projekat "Velika mala privreda", EBRD - navodi Paunović i dodaje:

- Kada je reč o budućnosti planovi su prvenstveno skaliranje plantaža lešnika, ali i tokenizacija drugih kultura poput šećerne repe, pivskog ječma, malina i oraha, u saradnji sa proverenim poljoprivrednim proizvođačima iz regiona koji su već iskazali svoje interesovanje za ovakav vid finansiranja njihove proizvodnje. Dugoročni planovi su ekspanzija na afrički kontinent, kroz već ostvarena partnerstva, zarad modernizacije poljoprivredne proizvodnje i osnaživanja lanaca snabdevanja naših partnera, sa posebnim akcentom na proizvodnju kakaoa.

 

BONUS VIDEO: