PENZIJA BEZ PLAĆANJA DOPRINOSA FONDU PIO? Da, moguće je! U ovom slučaju ne morate da date ni dinar


IZVOR: Republika - 13.10.2024 | 20:53


Iznos penzije se određuje srazmerno stažu osiguranja

Foto: Shutterstock
PENZIJA BEZ PLAĆANJA DOPRINOSA FONDU PIO? Da, moguće je! U ovom slučaju ne morate da date ni dinar

Mnogi naši ljudi poslednjih godina su napustili Srbiju i zaposlili se negde u inostranstvu. Često imaju dileme vezane za već stečen radni staž u svojoj zemlji, kao i to da li treba da nastave da uplaćuju doprinose ako su se bavili samostalnom delatnošću. Milenko R. iz Niša je imao samostalnu trgovinsku radnju koju je zatvorio pošto je otišao da radi u inostranstvu.

- Živim i radim u Nemačkoj, prijavljen sam i poslodavac mi uplaćuje doprinose za PIO. Da li sam u obavezi da i dalje uplaćujem doprinose u našoj zemlji - pitao je PIO fond.

Iz Penzijskog fonda su mu odgovorili da nema obavezu plaćanja doprinosa jer je zatvorio svoju samostalnu trgovinsku radnju, a takođe i ne može da bude osiguranik samostalnih delatnosti s obzirom da već radi u Nemačkoj.

- S obzirom da sa ovom državom imamo potpisan Međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju, ne možete biti osiguranik u isto vreme u dve države. Međunarodnim ugovorom o socijalnom osiguranju regulisana su prava osiguranika koji ostvari staž osiguranja u Srbiji i državama ugovornicama, pri čemu svaka država ceni prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u skladu sa svojim zakonskim propisima. Dakle, regulisano je da se za utvrđivanje prava na penziju sabira staž navršen u zemljama ugovornicama, a iznos penzije se određuje srazmerno stažu osiguranja navršenom u toj državi i svaka država isplaćuje srazmerni deo penzije.

Ključno za rad u inostranstvu

Foto: Shutterstock

Rad u inostranstvu i penzije

 

Iz Penzijskog fonda su Milenku R. iz Niša objasnili da je ključno pitanje socijalnog osiguranja u slučaju rada u inostranstvu regulisano Međunarodnim ugovorom o socijalnom osiguranju. Ovaj ugovor omogućava da se za utvrđivanje prava na penziju sabira staž navršen u zemljama ugovornicama, a iznos penzije se određuje srazmerno stažu osiguranja navršenom u toj državi, pri čemu svaka država isplaćuje srazmerni deo penzije.

Sukob obaveza

Foto: Shutterstock

Rad u inostranstvu i penzije

 

Sukob obaveza se može javiti kada je osoba obavljala samostalnu delatnost u svojoj zemlji, a zatim odlučila da radi u inostranstvu. U ovom slučaju, Penzijski fond je jasno istakao da osoba koja već radi u inostranstvu ne može istovremeno biti osiguranik samostalnih delatnosti u svojoj matičnoj zemlji. Ova situacija zahteva pažljivo sagledavanje zakonskih propisa kako bi se izbegli nesporazumi i obezbedila adekvatna socijalna zaštita za osiguranika.

Dakle, za osobe koje su radile samostalno u Srbiji, a potom odlučile da rade u inostranstvu, važno je da se informišu o pravima i obavezama vezanim za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje u skladu sa Međunarodnim ugovorom o socijalnom osiguranju. Ovaj ugovor omogućava sabiranje staža osiguranja iz više zemalja kako bi se utvrdilo pravo na penziju, dok se iznos penzije određuje srazmerno stažu osiguranja u svakoj od tih zemalja.

Bonus video: