NOVI ZAKON STUPA NA SNAGU U PETAK! Vesić: Stajemo na put divljim deponijama građevinskog otpada


IZVOR: Republika - 16.10.2024 | 10:09


Ministar Goran Vesić objasnio šta donosi novi Pravilnik o uređenju, upravljanju, odlaganju i deponovanju građevinskog otpada u toku izvođenja radova

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić
NOVI ZAKON STUPA NA SNAGU U PETAK! Vesić: Stajemo na put divljim deponijama građevinskog otpada

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić doneo je Pravilnik o uređenju, upravljanju, odlaganju i deponovanju građevinskog otpada u toku izvođenja radova, koji će u petak stupiti na snagu, a zahvaljujući kojem će se, u skladu za izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, znatno smanjiti broj nelegalnih deponija građevinskog otpada.

Vesić je pojasnio da je Pravilnikom propisana procedura predviđena Zakonom o planiranju i izgradnji prema kome je dostavljanje dokumenta o kretanju i skladištenju građevinskog otpada neophodan uslov za dobijanje upotrebne dozvole.

- To znači da će investitor pre dobijanja upotrebne dozvole morati da dokaže da je građevinski otpad predat ovlašćenom operateru. Ova obaveza se odnosi na investitore kojima je rešenje o građevinskoj dozvoli izdato posle 4. avgusta prošle godine, a istovremeno je protekao i rok od šest meseci od stupanja na snagu ovog Pravilnika - rekao je on, saopštilo je Ministarstvo.

Napomenuo je da je, budući da u Srbiji, u svim jedinicama lokalne samouprave, još uvek nema izgrađenih deponija, napravljen jedan izuzetak, te investitor - ukoliko u okruženju od 50 kilometara u odnosu na lokaciju izgradnje objekta ne postoji licencirani operater postrojenja za tretman, odnosno skladištenje otpada - nema obavezu da uz zahtev za izdavanje upotrebne dozvole priloži dokument o kretanju otpada, ali je u obavezi da dostavi izjavu o toj činjenici, koju proverava organ nadležan za izdavanje upotrebne dozvole.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ministar Goran Vesić

Istakao je da će primena Pravilnika znatno smanjiti broj nelegalnih deponija građevinskog otpada, koje se nalaze uglavnom pored puteva, što će biti i važan doprinos komunalnom redu i zaštiti životne sredine.

- U narednom periodu, kao ministar nadležan za ovu oblast, doneću nove propise kojima će biti regulisane obaveze korišćenja određenog procenta recikliranog građevinskog materijala prilikom rehabilitacije, rekonstrukcije i izgradnje puteva - naveo je Vesić.

Pravilnik propisuje i da se, uz zahtev za izdavanje rešenja o građevinskoj dozvoli, posebnoj dozvoli za izvođenje pripremnih radova, privremenoj dozvoli, rešenja o odobrenju za izvođenje radova, kao i rešenja o rušenju, odnosno uklanjanju objekta, odnosno dela objekta, prilaže i rešenje o saglasnosti na Plan upravljanja otpadom, koje je pribavljeno u skladu sa Uredbom Ministarstva zaštite životne sredine, izvan objedinjene procedure.

Plan upravljanja građevinskim otpadom sačinjava se kada se radovi izvode na objektima kategorije B, V i G, a vlasnik objekta pre početka izvođenja radova na uklanjanju objekta ili dela objekta pisanim putem obaveštava, odnosno upoznaje izvođača radova sa opštim podacima o objektu koji se ruši, vrsti materijala od kojih je sagrađen, vremenu izgradnje objekta i drugim podacima koji su relevantni za postupanje sa građevinskim otpadom koji nastane rušenjem objekta, u cilju sačinjavanja plana upravljanja građevinskim otpadom.
Na osnovu ovih podataka i neposrednog uvida i ekspertize, izvođač radova sačinjava plan upravljanja otpadom u toku izvođenja radova na rušenju, odnosno uklanjanju objekta, odnosno dela objekta.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ministar Goran Vesić

Uz zahtev za izdavanje dozvole o rušenju, odnosno uklanjanju objekta, investitor prilaže i rešenje o saglasnosti na plan upravljanja građevinskim otpadom u toku izvođenja radova na rušenju, odnosno uklanjanju objekta, odnosno dela objekta.

- To znači da stupanjem na snagu ovog Pravilnika uspostavljamo obavezu investitora da, uz zahtev za izdavanje građevinske dozvole priloži i saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine na Plan upravljanja objektom, a ta obaveza postoji i detaljno je opisana i za rušenje objekta - rekao je Vesić.

Takođe, Pravilnik predviđa i da investitor, po pribavljanju saglasnosti na plan upravljanja, taj plan dostavlja izvođaču radova, a izvođač radova u periodu izvođenja radova - od prijave radova do izdavanja rešenja o upotrebnoj dozvoli, na gradilištu čuva Plan upravljanja građevinskim otpadom i primenjuje sve mere koje su u njemu sadržane.
Odgovorni izvođač radova upisuje odgovarajuće podatke iz plana upravljanja građevinskim otpadom, u skladu sa odredbama podzakonskog akta kojim se uređuje sadržina i način vođenja građevinskog dnevnika.

Takođe, vlasnik građevinskog otpada privremeno skladišti otpad na gradilištu na kome je nastao, do završetka građevinskih radova, a najkasnije do podnošenja zahteva za izdavanje upotrebne dozvole, u skladu sa Planom upravljanja građevinskim otpadom.
Ako u toku izvođenja radova nastane opasan otpad, za čije postojanje se nije znalo u vreme sačinjavanja Plana upravljanja građevinskim otpadom, izvođač i stručni nadzor obustavljaju radove i o toj činjenici obaveštavaju investitora, građevinskog inspektora i inspektora nadležnog za poslove zaštite životne sredine.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ministar Goran Vesić

Ministar je ukazao i da se ponovna upotreba opasnog građevinskog otpada kao građevinskog materijala, po završenom procesu dekontaminacije, uređuje posebnim propisima o upravljanju otpadom i stavljanju određenih proizvoda na tržište, a ako se taj građevinski materijal koristi za izgradnju objekata, to će biti posebno navedeno u tehničkoj dokumentaciji koja se prilaže uz zahtev za izdavanje odgovarajućeg upravnog akta pred nadležnim organom.

Fizička i pravna lica, koja imaju prava i obaveze po ovom Pravilniku, imaju rok od šest meseci da svoje poslovanje usklade sa ovim dokumentom.

- Upravljanje otpadom ključni je element cirkularne ekonomije, Pravilnik nam je veoma važan jer detaljno propisuje obaveze investitora i svih drugih učesnika u postupku izgradnje ili rušenja objekta, među kojima je bilo mnogo onih koji o otpadu nisu vodili računa. Nedopustivo je da se građevinski otpad odlaže kako kome padne na pamet, jer se time ozbiljno ugrožava životna sredina. Tome ćemo sada stati na put - poručio je Vesić.

BONUS VIDEO: