OVO SE ČEKALO! FIRME SKRAĆUJU RADNO VREME, A DAJU PUNU PLATU: Nova organizacija posla ODUŠEVIĆE SVE ZAPOSLENE


IZVOR: Republika - 21.10.2024 | 20:09


Produktivnost je blago porasla

Foto: Shutterstock
OVO SE ČEKALO! FIRME SKRAĆUJU RADNO VREME, A DAJU PUNU PLATU: Nova organizacija posla ODUŠEVIĆE SVE ZAPOSLENE

U Diseldorfu je nedavno predstavljeno istraživanje o četvorodnevnoj radnoj nedelji, koje je sprovedeno u više od 40 nemačkih kompanija i organizacija. Vođa studije, Julija Bakman sa Univerziteta u Minsteru, istakla je da je produktivnost blago porasla nakon uvođenja ovog modela, dok je zadovoljstvo među zaposlenima značajno poraslo. Zaposleni su izjavili da se osećaju bolje kako mentalno, tako i fizički.

Promene u dnevnoj rutini

Foto: pixabay.com

Skraćeno radno vreme

Nakon uvođenja četvorodnevne radne nedelje, mnoge kompanije su promenile svoju dnevnu rutinu, smanjujući broj sastanaka ili skraćujući njihovo trajanje. Ove promene su imale pozitivan uticaj na radno okruženje i efikasnost zaposlenih.

Ograničenja studije

Foto: pexels.com

Skraćeno radno vreme

Ipak, relevantnost studije Univerziteta u Minsteru, koja je uključila i konsultantsku firmu Intraprener, je ograničena zbog toga što učesnici nisu reprezentativni za nemačku privredu. Među učesnicima su bili vrtići, poreski savetnici i arhitektonski biroi, te je studija obuhvatila ukupno 900 ljudi.

Različiti modeli rada

Kompanije su imale slobodu da biraju različite modele rada, a u proseku su smanjile nedeljno radno vreme za skoro četiri sata, što je otprilike pola radnog dana. Zanimljivo je da je trećina učesnika uvela pravu četvorodnevnu radnu nedelju, što znači da su smanjili radno vreme za 20 odsto uz istu platu. Ovo predstavlja značajan korak ka promeni tradicionalnog radnog modela i postavlja temelje za dalja istraživanja i primenu sličnih inovativnih pristupa.

Bonus video: