OSLOBODITE SE STRESA NA PUTU! Uživajte u begu iz grada bez brige o roming troškovima!


IZVOR: Republika/Š. P. - 22.10.2024 | 17:11


Iako se tokom oktobra mnogi popularni turistički gradovi prazne od gužve, ovaj neočekivano topli mesec predstavlja savršenu priliku za beg iz grada tokom produženog vikenda, pre nego što nam dođe ona prava, hladna jesen

Foto: Schutterstock
OSLOBODITE SE STRESA NA PUTU! Uživajte u begu iz grada bez brige o roming troškovima!

Bilo da ste se odlučili za putovanje do obližnje evropske prestonice, miran izlet na planini ili istraživanje nepoznatih destinacija, vaš mobilni telefon nije samo sredstvo komunikacije, on je i vaš saputnik, ključni izvor informacija, vodič i prevodilac.

Foto: Schutterstock

 

Međutim, bez obzira na odredište, dešava se da neočekivani troškovi u romingu pokvare avanturu. Upravo zbog toga, važno je da budete svesni da, uz malo pripreme i osnovno informisanje, možete lako da izbegnete ovu neprijatnost – jer je „ključ“ zapravo uvek u vašim rukama. Da biste ostali u kontaktu sa svetom, a izbegli nepotrebne troškove, pripremili smo vam pet saveta za jednostavnu i efikasnu upotrebu internet mobilnih podataka tokom putovanja, među kojima se izdvaja pažljivo rukovanje uređajem i njegovim podešavanjima.

Preuzmite i sačuvajte sve važne podatke na vaš mobilni telefon pre nego što krenete na putovanje

Foto: Schutterstock

 

Kada su vam svi podaci spremni pre samog putovanja, i vi ste spremni! Upravo zato, osigurajte se da imate važne informacije (kao što su karte za sva prevozna sredstva (avion, voz, autobus), podatke o smeštaju i offline mape) na jednom mestu, spremne i sačuvane u folderu na mobilnom telefonu pre nego što krenete na put. Na taj način ne samo da ćete uštedeti internet mobilne podatke u romingu, već ćete imati sve važne informacije „na dohvat ruke“, bez obzira na to gde se nalazite.

Pametna sinhronizacija aplikacija

Foto: Schutterstock

 

Mnoge aplikacije, kao što su Google Drive ili Dropbox, mogu automatski da sinhronizuju vaše podatke čim se povežete na internet mrežu. Isključite ovu opciju u podešavanjima vašeg telefona i omogućite da se sinhronizacija vrši samo kada ste povezani na bezbednu WiFi mrežu. Na taj način nećete ugroziti sigurnost svojih dokumenata i imaćete potpunu kontrolu nad troškovima u inostranstvu.

Napravite offline muzičku plejlistu

Foto: Schutterstock

 

Svako putovanje je uzbudljivije uz dobru muziku! Umesto da „strimujete“ pesme online, tokom vožnje ili šetnje, preuzmite svoje omiljene numere i albume pre nego što krenete na putovanje ili dok boravite u smeštaju gde imate WiFi. Tako ćete uštedeti internet podatke u romingu i uživati uz omiljene hitove bez brige o visokom telefonskom računu.

Postavite limit za trošenje internet mobilnih podataka unapred

Foto: Schutterstock

 

Pre nego što krenete na putovanje, proverite da li vaš telefon ima opciju za postavljanje limita potrošnje mobilnih podataka. Uz ovaj jednostavan korak, unapred kontrolišete potrošnju mobilnih podataka tako što ćete automatski da isključite internet kada se približite unapred određenom limitu i na ovaj način sprečite bilo kakva neprijatna iznenađenja.

Ne zaboravite da aktivirate roming internet dodatak

Foto: Schutterstock

 

Pre nego što spakujete kofere i krenete na put, raspitajte se i informišite o roming dodacima koje nudi vaš mobilni operator. Na ovaj način možete efikasno i povoljnije da budete pokriveni mobilnim podacima, pozivima i SMS-ovima dok ste u romingu.

Uz malo planiranja i pametne poteze, možete da izaberete opciju koja vam najviše odgovara, ali ne zaboravite da je na kraju sve u vašim rukama - od informisanja do eventualnog postavljanja limita za potrošnju mobilnih podataka, što takođe možete da uradite uz pomoć svog operatora. Ukoliko svesno upravljate korišćenjem aplikacija, a posebno internetom, možete da uživate u svim čarima vašeg putovanja.