POVLAČI SE SA TRŽIŠTA ČAK 28 MILIONA PLASTIČNIH BOCA OD POLA LITRA KOKA-KOLE! Opasni i Fanta, Sprajt...! NAJVEĆI OPOZIV NEKE ROBE U POSLEDNJIH 25 GODINA!


IZVOR: Republika - 26.10.2024 | 20:53


To je najveći opoziv robe u Austriji u poslednjih 25 godina, rekao je u portparol bečke agencije za tržište Aleksander Hengl.

Foto: Francis Joseph Dean / imago stock&people / Profimedia, Shutterstock
POVLAČI SE SA TRŽIŠTA ČAK 28 MILIONA PLASTIČNIH BOCA OD POLA LITRA KOKA-KOLE! Opasni i Fanta, Sprajt...! NAJVEĆI OPOZIV NEKE ROBE U POSLEDNJIH 25 GODINA!

Koka- kola je juče saopštila da u Austriji povlači 28 miliona plastičnih boca od pola litra, jer zbog grešaka u proizvodnji u njima mogu biti komadići metala.

To je najveći opoziv robe u Austriji u poslednjih 25 godina, rekao je u portparol bečke agencije za tržište Aleksander Hengl.

U saopštenju kompanije se navodi da će biti povučene boce Koka-kole, Fante, Sprajta i Mecomiksa, na kojima piše da ih je najbolje upotrebiti do 4. februara 2025. ili do 12. aprila 2025.

Ne može se isključiti da bi ograničen broj tih boca mogao sadržati komadiće metala zbog tehničke greške u proizvodnji, objavila je kompanija.

Podsećamo, "Koka-kola" je ranije najavila da će sledeće godine zatvoriti centre za flaširanje i logistiku na pet lokacija u Nemačkoj i otpustiti 500 radnika, ističući iscrpljene mogućnosti za proširenje poslovanja i promene u logistici.

Zatvaranje je planirano za lokacije u Kelnu, Neumuensteru, Berlinu, Bilefeldu i Memingenu, navodi se u saopštenju kompanije "Coca-Cola Europacific Partners" (CCEP) objavljenom u utorak. CCEP flašira, prodaje i distribuira proizvode u Nemačkoj i zapošljava oko 6.500 radnika na 27 lokacija, uključujući 14 punionica.

Zatvaranje punionice i logističkih centara podrazumeva ukidanje 505 radnih mesta i premeštanje njih 207 na druge lokacije. Istovremeno, pored otkaza, kompanija planira otvaranje 78 novih radnih mesta. Proizvodnja u Kelnu biće zaustavljena krajem marta sledeće godine, saopštili su. "Koka-kola" na toj lokaciji ima i logistički centar i zapošljava ukupno oko 600 radnika.

CCEP ima četiri punionice na zapadu Nemačke, a Keln ima dve proizvodne linije i najmanji obim poslovanja, sa iscrpljenim mogućnostima za širenje ili rast, istakli su. Zatvaranje punionice će na kraju značiti bolju iskorišćenost kapaciteta na drugim lokacijama i efikasniju proizvodnju, dodaju. Kompanija ima samo logističke centre u Nojmuensteru, Berlinu, Bilefeldu i Memingenu.

- Jasno nam je da su planirane promene veoma bolne za zaposlene kojima će posao biti ugašen. Zato nam je još važnije da planirane mere sprovodimo na društveno odgovoran i transparentan način - rekao je šef CCEP-a Tilman Rotamer.

Bonus video