OPREZ! U PILETINI IZ MARKETA PRONAĐENA OPASNA BAKTERIJA: Simptomi zaraze se razvijaju već posle 8 sati!


IZVOR: Republika - 14.11.2024 | 20:18


Predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje

Foto: pixabay.com
OPREZ! U PILETINI IZ MARKETA PRONAĐENA OPASNA BAKTERIJA: Simptomi zaraze se razvijaju već posle 8 sati!

Službena kontrola na hrvatskom tržištu otkrila je prisustvo bakterije salmonela enteritidis u fileima pilećih prsa poreklom iz Bosne i Hercegovine, saopštio je Evropski sistem za bezbednost hrane. Ova situacija predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje potrošača, a vlasti su preduzele mere kako bi se sprečilo dalje širenje kontaminirane hrane.

Mogući rizici

Foto: youtube.com/printscreen

Salmonela u piletini

Hrvatski mediji ističu da je uzorak piletine iz BiH uzet 17. oktobra, ali je javno obaveštenje o prisustvu salmonele objavljeno tek 13. novembra, gotovo mesec dana od uzorkovanja. Ova zakasnela reakcija izazvala je uznemirenost među potrošačima i postavila pitanje o efikasnosti sistema kontrole bezbednosti hrane.

Posledice po tržište

Foto: shutterstock

Salmonela pronađena u piletini

Iz Evropskog sistema za brzo uzbunjivanje u prometu hrane ističu da zaražena piletina verovatno više nije dostupna na maloprodajnom tržištu u Hrvatskoj. Ipak, ovakvi slučajevi mogu ozbiljno narušiti poverenje potrošača u kvalitet hrane i postaviti pitanje o efikasnosti sistema kontrole i nadzora.

Netifusne salmonele

Netifusne salmonele, poput salmonela enteritidis, mogu izazvati različite zdravstvene probleme, uključujući gastroenteritis, bakteremiju i žarišne infekcije. Simptomi infekcije mogu se manifestovati kroz proliv, visoku temperaturu i druge znakove bolesti, što dodatno naglašava ozbiljnost situacije.

Kako se prenosi salmonela?

Salmonela se ne prenosi samo putem konzumiranja zaražene hrane. Salmonela se prenosi i sa osobe na osobu. Ukoliko je neko, kao kliconoša, bio zaražen salmonelom ili je u fizičkom kontaktu sa zaraženom hranom, na taj način takođe može preneti ovu bakteriju. Salmonela se može naći u presnom mesu, živinskom najšešće, jajima, mleku, mlečnim proizvodima, ribi morskim plodovima i tako dalje. Takođe, treba obratiti pažnju kako se meso ili druge namirnice peru pre termičke obrade, jer ta voda može dospeti na sve okolne predmete i tako možemo dobiti zarazu.

Simptomi salmonele

Ukoliko ste na neki način uneli ovu bakteriju u organizam, simptomi će se obično razviti za od 8 do 72 sata, a ti simptomi su:

  •     Diareja
  •     Mučnina
  •     Povraćanje
  •     Grčevi u stomaku
  •     Groznica
  •     Temperatura
  •     Glavobolja
  •     Krv u stolici

Nije nužno imati sve gore pomenute simptome ukoliko dođe do zaraze ovom bakterijom.

Bonus video: