"DUNAV OSIGURANJE" I VINARIJA "JOVAC" Saputnici na rizičnom putu vina od čokota do boce
IZVOR: Promo - 20.11.2024 | 13:30
Od 22. do 24. oktobra Beogradski sajam biće najveće stecište vinara i vlasnika destilerija iz cele jugoistočne Evrope.
U čast treće po redu manifestacije Vinska vizija otvorenog Balkana 2024 (3. Wine vision by Open Balkan), pod sajamskim kupolama širiće se arome vina dobijenih od različitih sorti grožđa i zažuboriće piće drevne tradicije duge više hiljada godina, dočaravajući trud i umeće ljudi posvećenih neprestanom usavršavanju kako bi postigli vrhunski kvalitet i nadmašili konkurenciju, koja je i u ovoj oblasti sve oštrija i veća. „Dunav osiguranje“ je i ove godine uz Vinsku viziju, kao partner od ugleda i poverenja, oslonac poljoprivrednih proizvođača pa samim tim i voćara i vinogradara širom Srbije, na svakom koraku njihove proizvodnje pod vedrim nebom, a i kasnije, pod krovom vinarija i destilerija.
Foto: Pakt studio
Na jednom od štandova, vina proizvedena od autohtonih sorti grožđa ponudila je Vinarija „Jovac“ iz istoimenog sela kod Jagodine. Na prošlogodišnjoj sajamskoj manifestaciji, vina potekla sa brižljivo negovanih čokota na obroncima planine Juhor i proizvedena po tehnologiji Vinarije „Jovac“ zavredela su više nagrada. Direktor te vinarije Vojkan Jovanović predočava recept njihove uspešne proizvodnje.
‒ Naša vinarija drži se tri osnovna principa: prvi je da vina proizvodimo u skladu s najvećim dostignućima enologije kao nauke modernog doba, uz korišćenje novih tehnoloških sredstava, mašina i uređaja; drugi, vino proizvodimo isključivo od grožđa koje sami uzgajamo u našim vinogradima jer je kontrola ulazne sirovine presudna kako bi se dobilo vino vrhunskog kvaliteta; i treće, pored sve te moderne tehnologije, ipak je najbitnije da vina odleže na tradicionalan način, u drvenim, barik buradima napravljenim od srpskog, slovenačkog, francuskog ili američkog hrasta.
Duga tradicija pretočena u kvalitetno vino
Foto: Pakt studio
Umeće vinara nagrađivane Vinarije „Jovac“ oslanja se na dugu tradiciju meštana sela Jovac kod Jagodine, koji su zajedno sa svojim susedima iz okolnih mesta 1908. godine osnovali zadrugu, a 1922. završili zidanje vinskog podruma iz čiste potrebe da se grožđe, koje se gajilo na padinama planine Juhor, pretoči u vino. Početkom XX veka Jovačko vinogorje prostire se na čak 800 hektara pod zasadima vinove loze, dok je skoro svako domaćinstvo ovog kraja imalo u proseku po dva hektara vinograda. Od 2017. godine staru slavu ovog vinogorja na vinsku mapu vraća privredno društvo „Zipp Paraćin“, koje je sačuvalo autentičnost vina kroz nasleđe starih vinogradara. Prema rečima Vojkana Jovanovića, direktora Vinarije „Jovac“, koja posluje u sastavu „Zipp Paraćin“, njihova očekivanja su velika, ali realna. Među njima je i završetak procesa za ustanovljenje oznake geografskog porekla koja će krasiti berbu 2026. godine, jer je u svaku kap koja teče kroz jovački podrum ugrađena nasleđena ljubav i tradicija proizvodnje vrhunskih vina.
Vinogradi Vinarije ,,Jovac“ pružaju se na istočnim padinama planine Juhor. S nadmorskom visinom između 250 i 300 metara, s velikim brojem sunčanih dana, ružom vetrova i nagibom tla koje zadržava vodu, stvorili su se skoro idealni uslovi za 15 hektara pod čokotima vinove loze. A svaki čokot daje jednu bocu vina, pa se u Vinariji „Jovac“ godišnje proizvede čak oko 70.000 buteljki tog plemenitog pića.
‒ Od belih sorti naročito smo ponosni na „tamjaniku“ kao našu autohtonu sortu, koja je u sve većoj ekspanziji, a imamo i „sovinjon blan“ i „šardone“. Što se tiče crvene sorte, kako smo se naslonili na tradiciju jovačkih vinogradara, najpoznatije vino koje je izlazilo iz ovih podruma a služilo se ne samo na našem dvoru već i po dvorovima širom zapadne Evrope, jeste „jovačko crno“, koje u sebi ima četiri sorte grožđa ‒ „kaberne sovinjon“, „merlo“, „prokupac“ i „kaberne frank“. Ove godine proširili smo zasade „prokupca“ kao autohtone srpske sorte grožđa, jer želimo da napravimo domaće sortno vino koje je veoma interesantno stranim gostima a rado mu se vraćaju i ljubitelji vina iz Srbije ‒ ističe Jovanović.
Foto: Pakt studio
Od zdravog, zrelog grozda do kvalitetnog vina pretočenog u boce, koje će završiti na domaćem ili inostranom tržištu, put nije ni brz ni lak. Prate ga brojni izazovi, pa je dobar saputnik na toj zahtevnoj trasi i te kako dobro došao. Kompanija „Dunav osiguranje“, čija se tradicija meri decenijama a ugled i poverenje milionima zadovoljnih osiguranika, pouzdan je oslonac i vinarije „Jovac“.
‒ „Dunav osiguranje“ prati nas kroz sve faze poslovanja ‒ kaže Jovanović. ‒ Osigurani su naši objekti, mašine, ali što je za sve koji se bave proizvodnjom pod otvorenim nebom još važnije, osigurani su lozni kalemovi i rod. Naravno, niko od nas ne želi da godina podbaci, a to se ipak dešava. Svedoci smo klimatskih promena s čestim vremenskim nepogodama ‒ olujama, gradom, mrazom. Polisa „Dunav osiguranja“ jemac je da će nam štete biti efikasno i brzo procenjene i nadoknađene.
Foto: Pakt studio
Boban Gajić, regionalni koordinator za osiguranje poljoprivrede u najvećoj domaćoj osiguravajućoj kući „Dunav“, potvrđuje značaj osiguravajućeg pokrića kad elementarne nepogode ili druge opasnosti ugroze uloženi trud.
‒ S obzirom na to da se osiguranje biljne proizvodnje odvija pod otvorenim nebom, pa i nega vinove loze i grožđa, naši klijenti prepoznaju potrebu za osiguranjem, a pod tim pojmom podrazumevaju zaštitu i sigurnost kako za svoje zasade tako i za ekonomsku stabilnost svoje porodice i svog preduzetničkog poduhvata.