NAJBRŽI OPTIČKI INTERNET ZA SVE! Ristić: Srbija postala lider u IT sektoru u čitavom delu jugoistočne Evrope


IZVOR: Republika - 07.07.2024 | 12:01


Dobra vest i za građane, ali i strane investitore.

Foto: Tanjug/ Foto: NEMANJA JOVANOVIĆ
NAJBRŽI OPTIČKI INTERNET ZA SVE! Ristić: Srbija postala lider u IT sektoru u čitavom delu jugoistočne Evrope

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić izjavio je danas da se izvoz usluga iz IT sektora od 2012. do 2023. povećao 10 puta, kao i da će ove godine biti značajno veći u odnosu na uspeh iz prošle godine.

Ristić je da je ukupan godišnji iznos za IT usluge prošle godine bio 3,44 milijarde evra, a da rezultati pokazuju da je cilj da izvoz ove godine bude četiri milijarde evra ostvariv.

"Srbija je za deset godina postala lider u IT sektoru u čitavom delu jugoistočne Evrope, dakle svi su impresionirani tom brzom promenom", rekao je on za TV Prva.

Ukazao je da je Srbija do pre deset godina bila prepoznata po čitavom nizu tradicionalnih industrija i privrednih grana, a da je danas kada spomenete Srbiju jedna od prvih asocijacija IT. 

"To je nešto što je za nas izuzetno značajno, zbog svega, a posebno zbog priliva značajnih sredstava, a sa druge strane, to utiče na smanjenje stope nezaposlenosti, utiče na povećanje životnog standarda, utiče na čitav niz parametara našeg privrednog razvoja i to daje jedan značajan doprinos sveukupnom privrednom i društvenom razvoju naše zemlje i našeg društva", napomenuo je Ristić.

Kada je reč o administrativnim procedurama on je istakao da se one kontinuirano olakšavaju, donose se novi zakoni, novi propisi koji omogućavaju da država prati ono što je prirodni tok jednog sektora koji je izuzetno dinamičan. 

"Dakle, ne možete da dovedete do situacije da se odugovlači sa procedurama ili da te procedure bivaju prekomplikovane i da faktički odbijaju i domaće i strane investitore", rekao je Ristić.

Dodao je da Ministarstvo informisanja i telekomunikacija realizuje čitav niz kapitalnih projekata na teritoriji Srbije, navodeći da je jedan od njih Connecting Schools, gde se povezuje više od 3.800 školskih objekata na teritoriji Srbije najkvalitetnijim optičkim internetom.

Ristić je naveo da se taj projekat polako privodi kraju, kao i da deci omogućava da na podjednak način pristupaju digitalnoj sferi i koriste digitalne alate, bez obzira na to da li žive u Beogradu, Kragujevcu, Užicu, Nišu ili u nekom najmanjem selu u udaljenom kraju Srbije. 

"Sa druge strane, uvodimo najbrži optički internet u ruralne predele Srbije i na taj način doprinosimo kvalitetu života", rekao je on.

BONUS VIDEO: