GRUBA OBMANA JAVNOSTI! Ministarstvo privrede se hitno oglasilo DEMANTIJEM! Tiče se privatizacije važnog preduzeća!


IZVOR: Republika - 01.08.2024 | 17:07


Ministarstvo privrede je, upravo i isključivo u cilju obezbeđenja sprovođenja ispravnog postupka privatizacije preduzeća, a pre svega u cilju zaštite javnog interesa, dana 24. jula 2024. godine, donelo odluku o poništaju Javnog poziva i istovremeno uputilo zahtev preduzeću da procenitelju koji je vršio procenu vrednosti kapitala, ukaže na sve napred iznete okolnosti, a radi dostavljanja korigovane procene, navedno je u saopštenju.

Foto: Ministarstvo privrede
GRUBA OBMANA JAVNOSTI! Ministarstvo privrede se hitno oglasilo DEMANTIJEM! Tiče se privatizacije važnog preduzeća!

Ministarstvo privrede danas se oglasilo na svom sajtu, oštro demantujući navode vezane za privatizaciju Jugoslovenskog rečnog brodarstva.

Saopštenje prenosimo u celosti.

- Ministarstvo privrede Republike Srbije najoštrije demantuje informacije koje su iznete na portalu “Forbs Srbija”, a u vezi sa privatizacijom preduzeća „Jugoslovenskog rečnog brodarstva“ AD, s obzirom da su na zlonameran način pogrešno preneti zvanični podaci.

- Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za privatizaciju preduzeća „Jugoslovenskog rečnog brodarstva“ AD, dana 23. jula 2024. godine. Međutim, u periodu nakon pripreme i objave Javnog poziva, Ministarstvo privrede je obavešteno od strane Direkcije za imovinu Republike Srbije, a preko subjekta privatizacije da su određene parcele prema važećoj planskoj dokumentaciji predviđene da budu deo projekta od posebnog značaja za Republiku Srbiju.

- Ministarstvo privrede je, upravo i isključivo u cilju obezbeđenja sprovođenja ispravnog postupka privatizacije preduzeća, a pre svega u cilju zaštite javnog interesa, dana 24. jula 2024. godine, donelo odluku o poništaju Javnog poziva i istovremeno uputilo zahtev preduzeću da procenitelju koji je vršio procenu vrednosti kapitala, ukaže na sve napred iznete okolnosti, a radi dostavljanja korigovane procene.

- Nakon dostavljanja korigovane procene, Ministarstvo privrede će objaviti novi javni poziv, a sve u cilju pronalaženja renomiranog investitora koji će doprineti očuvanju, unapređenju i modernizaciji delatnosti preduzeća. Javni pozivi se objavljuju na najtransparentniji način i dostupni su svim zainteresovanim licima.

- Takođe, a u vezi navoda koji se tiču zgrade u Kneza Miloša 82, obaveštava se javnost da je Vlada Republike Srbije još 9. septembra 2021. godine donela zaključak po osnovu kojeg je ova zgrada, preneta bez naknade u svojinu Republike Srbije i nije tačno da je ova zgrada deo postupka privatizacije, niti može biti.

- Iz svega navedenog, jasno se vidi, da su u tekstu na pomenutom portalu iznete potpune neistine i da je u pitanju grubo obmanjivanje javnosti, kojim se politizuje ceo postupak i kojim se pokušava narušiti i ugroziti postupak privatizacije preduzeća.

- Ministarstvo privrede upozorava na sve štetne posledice ovakvog postupanja u javnosti, i neće dozvoliti ni jedan pokušaj diskreditovanja i kompromitovanja rada ministarstva, koji ima potpunu transparentnost.

- Ministarstvo privrede isključivo štiti interese Republike Srbije, zbog čega je i ovaj postupak obustavljen, a kada se budu stekli svi formalno pravni uslovi, javni poziv će biti ponovo objavljen.

Bonus video