ĐURIĆ NAKON POTPISIVANJA SPORAZUMA SA AMERIKOM: Naša zemlja će u naredne dve decenije četiri puta uvećati potrošnju električne energije


IZVOR: Republika - 19.09.2024 | 08:13


"Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike šalje snažnu poruku o posvećenosti Srbije unapređenju ukupnih odnosa sa SAD"

Foto: Tanjug/MSP
ĐURIĆ NAKON POTPISIVANJA SPORAZUMA SA AMERIKOM: Naša zemlja će u naredne dve decenije četiri puta uvećati potrošnju električne energije

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je da je Srbija zaključivanjem Sporazuma o strateškoj saradnji u oblasti energetike napravila važan i odgovoran korak ka unapređenju svog partnerstva sa SAD i značajan iskorak ka osiguranju dugoročne energetske bezbednosti, prenosi Tanjug.

- Naša zemlja će u naredne dve decenije četiri puta uvećati potrošnju električne energije i nama treba partnerstvo sa industrijama, sa kompanijama, sa državama koje su u prethodnim decenijama uspešno povećale kapacitet svoje proizvodnje - rekao je Đurić nakon što su on i podsekretar SAD i podsekretar SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze Fernandez potpisali Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike između Republike Srbije i SAD, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Đurić je istakao da će taj dokument, potpisan u sredu, olakšati zelenu tranziciju u Srbiji, bolji pristup čistoj energiji, i naveo da je to u skladu sa evropskim aspiracijama naše zemlje. 

- Istovremeno, Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike šalje snažnu poruku o posvećenosti Srbije unapređenju ukupnih odnosa sa SAD, i sama reč strateški govori o tome da smo ovim korakom još jedan korak bliže strateškom partnerstvu i strateškim, dobrim, kvalitetnim, dugoročnim odnosima sa SAD - rekao je Đurić i izrazio uverenje da će, uz odgovorno i državotvorno ponašanje, srpske i američke energetske kompanije, ali pre svega građani Srbije, imati koristi od tog dogovora.

Foto: Tanjug/MSP

Ministar Marko Đurić

Naveo je da će dogovor rezultirati rezultirati pouzdanijim, sigurnijim i dugoročno stabilnijim snabdevanjem u uslovima u kojima se naša industrija i naša privreda razvijaju iz dana u dan.

On se zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije, kao i ministarki Dubravki Đedović Handanović i svim kolegama u Ministarstvu rudarstva i energetike, na podršci unapređenju srpskih kapaciteta za saradnju sa SAD u ovoj ključnoj strateškoj oblasti.

- Verujem da će, uz 143 godina tradicije saradnje Srbije i SAD, i današnji datum ostati zapisan kao jedan od bitnih momenata u našim bilateralnim odnosima - poručio je Đurić. 

Ministar je izrazio nadu da je ovo prvi u seriji strateških sporazuma između Srbije i SAD koji će unaprediti ukupan karakter odnosa dveju zemalja.

- Naravno da energetika ima i šire implikacije, ali danas nam je cilj, pre svega, da osiguramo, dugoročno, stabilno, pouzdano, bezbedno i čisto snabdevanje građana Srbije električnom energijom na način koji je ekonomski dovoljno održiv da Srbija ostane atraktivna zemlja za privlačenje stranih investicija. I to je veoma važno. Dakle, zelena energija - da, pristupačna zelena energija - svakako da - naveo je Đurić.

Foto: Tanjug/MSP

Ministar Marko Đurić

Naveo je da ako sve to budu rezultati buduće saradnje, onda će dokument potpisan sa SAD imati još veću vrednost

- Zahvaljujem svima u Vladi Srbije i Vladi SAD koji su imali viziju da podrže ovaj vid strateške saradnje i uveren sam da će doneti dobrobit našim građanima i da će dodatno da učvrsti odnose između naše dve zemlje - naveo je Đurić. 

Američki podsekretar za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze Fernandez izjavio je da će potpisivanje sporazuma srpsko-američku saradnju podići na viši nivo.

- Naša sposobnost da radimo na čistoj energiji, kao i mogućnost da američke kompanije investiraju u tehnologije čiste energije u Srbiji, jeste nešto je što izuzetno cenimo - rekao je Fernandez.

On je istakao da su SAD zadovoljne činjenicom da će saradnja sa Srbijom na polju čiste energije biti nastavljena.

- Klimatske promene su izazov našeg vremena, ali su i prilika. To je prilika da se investira u energije budućnosti, a prvi korak je napravljen danas - istakao je Fernandez u sredu.

Nakon ceremonije potpisivanja sporazuma, Đurić i Fernandez imali su bilaterlani sastanak na kojem su razgovarali o raznovrsnim aspektima energetske saradnje Srbije i SAD, zaključuje Tanjug.

BONUS VIDEO: