OVO JE DANAŠNJI KURS EVRA! Ima promena, pogledajte novu kursnu listu!


IZVOR: Republika/J.B. - 20.09.2024 | 08:18


Ovo je najnovije stanje u menjačnicama u Srbiji!

Foto: pixabay.com
OVO JE DANAŠNJI KURS EVRA! Ima promena, pogledajte novu kursnu listu!

Narodna banka Srbije saopštila je da će zvanični srednji kurs dinara prema evru iznositi 117,0620 dinara za jedan evro, što predstavlja minimalnu promenu u odnosu na prethodni dan.

Ovaj podatak potvrđuje stabilnost kursa dinara prema evru, s obzirom na to da je kurs na istom nivou kao pre mesec dana. Na godišnjem nivou, dinar je ojačao za 0,1 odsto u poređenju sa evrom, dok je od početka godine zabeležen blagi rast vrednosti domaće valute.

Foto: printskrin/NBS

Kursna lista
  • Neznatna promena kursa dinara prema dolaru

Kada je reč o kursu dinara prema američkom dolaru, indikativni kurs iznosi 105,2337 dinara za dolar, što je takođe neznatna promena u odnosu na prethodni period. U poređenju sa prethodnim mesecom, dinar je ojačao za 0,4 odsto prema dolaru, dok je na godišnjem nivou zabeležen značajniji rast od 4,3 odsto. Od početka godine, domaća valuta je jača za 0,6 odsto u odnosu na američku valutu, što ukazuje na pozitivan trend.

Foto: pexels.com

 

Pored stabilnosti dinara prema evru i dolaru, treba napomenuti i uticaj kursa bitkoina na tržištu valuta. Cena bitkoina, kao najpoznatije kriptovalute, varira iz dana u dan, ali je trenutna vrednost značajno viša nego u istom periodu prošle godine. U poslednjih nekoliko nedelja, vrednost bitkoina se kreće između 25.000 i 30.000 dolara, što predstavlja povećanje od oko 40 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Ova volatilnost bitkoina u oštrom je kontrastu sa stabilnošću dinara, ali ukazuje na sve veću ulogu digitalnih valuta na globalnim finansijskim tržištima.

Stabilnost kursa dinara, kako prema evru, tako i prema dolaru, ima ključnu ulogu u obezbeđivanju ekonomske stabilnosti zemlje. Ova predvidljivost olakšava poslovanje domaćih preduzeća koja se bave uvozom i izvozom, kao i onih koja posluju na domaćem tržištu. Uprkos izazovima koje donose globalna ekonomska kretanja i fluktuacije kursa kriptovaluta, predviđa se da će dinar zadržati svoju stabilnost u narednom periodu, čime će dodatno doprineti stabilnom ekonomskom ambijentu u Srbiji.

BONUS VIDEO