Čadež: Velike mogućnosti za saradnju sa Uzbekistanom u sektoru farmacije


IZVOR: Republika - 24.09.2024 | 10:08


Važni sastanci u Njujorku uoči 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Foto: Ђуро Милић
Čadež: Velike mogućnosti za saradnju sa Uzbekistanom u sektoru farmacije

Srbija i Uzbekistan uskoro će dogovoriti zasedanje Međudržavne mešovite komisije i Poslovnog saveta, a farmaceutska industrija jedan je od ključnih sektora koji nudi znatne mogućnosti za jačanje privrednih veza dveju zemalja. To je u Njujorku najavio Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS), nakon sastanka sa Baktijorom Saidovim, ministrom inostranih poslova Uzbekistana, održanom uoči 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Čadež je istakao da su predstavnici Uzbekistana veoma zainteresovani za prezentaciju našeg projekta Bio4Camupus, razmenu znanja i inovacija u farmaceutskom sektoru i oblasti biotehnologija.    

Uzbekistan dosta investira u razvoj novih tehnologija, inovativnih lekova i terapija, a naša iskustva u tom poslu mogu im biti veoma značajna, dodao je Čadež.

Ova zemlja je zainteresovana za uspostavljanje bliske saradnje sa Srbijom i u oblasti poljoprivrede, posebno za razmenu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kupovinu poljoprivredne mehanizacije i uvoz semenskog i sadnog materijala.

Mogućnosti za povezivanje kompanija postoje i u oblasti tekstilne industrije, industrije kože i obuće, energetike, građevinarstva, petrohemijskog kompleksa.

Uzbekistan je među vodećim svetskim proizvođačima pamuka. Uzbekistanske rezerve minerala, nafte i gasa su veoma značajne. Zemlja proizvodi i izvozi veliku količinu prirodnog gasa.

Marko Čadež učestvuje kao član delegacije Srbije na 79. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Zajedno sa ministrom spoljnih poslova Srbije Markom Đurićem i narednih dana imaće važne sastanke sa predstavnicima mnogih državnih delegacija posvećene jačanju pozicije Srbije na međunarodnoj sceni.