Lučić: Telekom bi sredstva od evro obveznica koristio za pametno refinansiranje duga


IZVOR: Republika - 24.09.2024 | 12:22


"Mislim da je dobar trenutak da mi opet dobijemo međunarodni kreditni rejting i da imamo priliku da izdamo korporativne evro obveznice"

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Lučić: Telekom bi sredstva od evro obveznica koristio za pametno refinansiranje duga

Generalni direktor "Telekoma Srbije" Vladimir Lučić izjavio je danas da će se na vanrednoj sednici  Skupštine akcionara 14. oktobra odlučivati o davanju saglasnosti Telekomu da može da izda korporativne evro obveznice, po čemu bi bio prva kompanija sa Zapadnog Balkana koja bi sa dobijenim međunardnim kreditnim rejtingom mogla da izađe na evropsku berzu.

Lučić je rekao za Tanjug da se sredstva koja bi se potencijalno   prikupila na taj način ne bi koristila za novo zaduživanje jer to Telekomu nije potrebno, već za pametno refinansiranje postojećih dugova, kako bi se Telekom dalje ubrzano razvijao.

On je, komentarišući navode pojedinih medija da Telekom namerava ponovo da se zaduži izdavanjem obveznica na međunarodnom tržištu, rekao   da je i ranije najavljivao da će Telekom Srbija ove godine dobiti međunarodni kreditni rejting.  

Mi smo i ranije, 2022. godine, planirali da izdamo evro obveznice i  budemo prva kompanija na Zapadnom Balkanu koja će dobiti međunarodni kreditni rejting i izaći na brezu, što mislim da je vrlo korisno za veliku kompaniju kao što smo mi.  Ali onda smo, zbog rata u Ukrajini, nekako taj izlaz na međunarodno finansijsko tržište uradili kroz naša partnerstva, pre svega sa Bankom Amerike i Dojče bankom - rekao je Lučić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vladimir Lučić

Kaže da je Skupština akcionara i pre tri godine donela odluku u vezi sa izdavanjem evro obveznica, ali da je sada potrebna nova odluka, kao i da će sada ponovo odlučivati o davanju saglasnosti da Telekom potencijalno može da izađe na evropsku berzu, kao i da će menadžment odlučiti da li će izaći i kada.

Naglasio je da su sada na svetskom tržištu prisutni trendovi stabilizacije  i smanjanja kamata, kao i u Srbiji, gde Telekom ima 70 odsto prihoda, a koja je na pragu dobijanja investicionog kreditnog rejtinga.

- Mislim da je dobar trenutak da mi opet dobijemo međunarodni kreditni rejting i da imamo priliku da izdamo korporativne evro obveznice, koje ne bi bile za novo zaduženje, jer Telekom Srbija više neće povećavati dug, jer ove godine izuzetno pozitivno poslujemo. Ne samo što imamo visok profit i visok operativni profit,  nego smo i izuzetno pozitivni u keš flou ove godine, a sledeće godine ćemo biti još bolji - naveo je Lučić.

Naglasio je da je Telekomu potrebno, sa druge strane, da na pametan način refinansira postojeći dug.

- Da ga podelimo u više godina i probamo da spustimo kamatu, jer mislimo da sad dobro finansijski stojimo i treba neke kredite koji su ranije bili s nepovoljnijim kamatama zamenimo povoljnijim kamatama na više godina. Zato nije loše da osim ovih strateških partnerstava sa bankama imamo mogućnost da izdamo korporativne oveznice i sa njima refinansiramo dug. Opet da ponovim, mi ne povećavamo zaduženje, nego refinansiramo postojeći dug u cilju smanjenja kamata s kojim smo se zadužili i u cilju raspoređivanja u više godina, kako bi se Telekom dalje ubrzano razvijao - rekao je čelnik Telekoma.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vladimir Lučić

Kako je naveo, Telekom će do kraja godine dobiti međunarodni kreditni rejting, a da li će izdati korporativne evro obveznice ili nastaviti dalje strateški da sarađuje sa bankama, zavisiće od ponude.

Ističe da je uvek dobro imati  konkurentnost i više izvora ponuda.

- I ono što me dodatno ohrabruje, imam veliko interesovanje finansijskih institucija za investiranje. Telekom Srbija je svojom strategijom razvoja postao jedna velika međunarodna kompanija - rekao je Lučić i dodao da je strategija širenja na dijasporu dala dobre rezultate.

To je ono što, kako je rekao, posebno američke finansijske institucije izuzetno dobro razumeju i vide kao izuzetno dobru perspektivu Telekoma.

- Ako budemo izdali korporativne evro obveznice, kao i svi krediti, biće bez ikakve garancije i po tome smo jedinstvni u Srbiji. Mi, u stvari, ni menice ne izdajemo za kredite. Znači, sve finanske institucije koje nas podržavaju, faktički veruju u naš biznis plan, veruju da smo mi sad lideri i da ćemo ostati lideri u sledećih 10 godina - rekao je Lučić Tanjugu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vladimir Lučić

Ističe da je ponosan na Telekom što će kao prva firma sa ZB izaći na   evropsku berzu gde su stroža pravila poslovanja, jer je predviđeno kvartalno izveštavanja berze o poslovanju kompanije.

- Znači da je Telekom Srbija došao do tog nivoa korporativnog upravljanja koji je ravan privatnim velikim telekomunikacionim kompanijama i da nas gledaju kao jednu veliku telekomunikacionu kompaniju. Tako da se nadam da ćemo time pomoći mnogo drugim srpskim kompanijama da shvate da kad je već država u dobrom trendu rasta kreditnog rejtinga, da nije komplikovano kao firma da dobiju međunarodni kreditni rejting i izađu na berzu i na taj način prikupei sredstva - zaključio je Lučić.