ČADEŽ U UN: Širom sveta otvorena vrata za srpsku privredu


IZVOR: Republika - 26.09.2024 | 08:19


Serija važnih sastanaka za Srbiju

Foto: Tanjug/ĐURO MILIĆ
ČADEŽ U UN: Širom sveta otvorena vrata za srpsku privredu

Nakon razgovora srpske delegacije s najvišim predstavnicima Ukrajine, Grčke, Filipina i Malte, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež istakao je da su širom sveta otvorena vrata za srpsku privredu. 

Na sastanku srpske delegacije, koju predvodi ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, s ministrom inostranih poslova Ukrajine Andri Sibigom, dogovoreno je jačanje privredne saradnje srpske i ukrajinske strane i organizacija zajedničkog poslovnog foruma dve privrede u Ukrajini, saopštila je PKS.

Čadež ističe da je susret sa Sibigom bio veoma uspešan i da PKS već ima veoma dobru saradnju sa Privrednom komorom Ukrajine.

- Dogovorili smo prilikom poslednje posete njihove delegacije Beogradu da u što skorije vreme održimo i poslovni forum u Ukrajini. Dobili smo punu podršku njihovog ministarstva spoljnih poslova, kao i kada je u pitanju priprema naših kompanija za buduće poslove u Ukrajini na obnovi i izgradnji, kao i plasmanu naših proizvoda - rekao je Čadež.

Foto: Tanjug/ĐURO MILIĆ

 

Nakon sastanka sa predstavnicima Ukrajine, srpska delegacija razgovarala je sa ministrom inostranih poslova Grčke Jorgosom Jerapetritisom sa kojim je bilo reči i o aktivnostima na širenju poslovanja srpskih trgovačkih kompanija iz oblasti kozmetike i sportske opreme u Grčkoj.

- Naše kompanije i srpski trgovački lanci iz oblasti kozmetike i sportske opreme već imaju svaka po tridesetak svojih prodavnica širom Grčke i veoma uspešno napreduju na tom tržištu otvarajući sve više i više novih radnji, šireći svoj lanac prodavnica - istakao je Čadež.

Predsednik PKS dodaje da je na sastanku sa grčkom delegacijom bilo reči o ulaganjima kompanija iz te zemlje u Srbiji, pogotovo kada su u pitanju građevinska industrija i razvoj tržišta nepokretnosti.

Foto: Tanjug/ĐURO MILIĆ

 

Čadež je napomenuo da je delegacija Filipina, koju je predvodio ministar inostranih poslova Filipina Enrike Austrija Manolo, zainteresovana za inovativni projekat modularnih bolnica koje počinju da se proizvode u Srbiji.

- Njima je veoma zanimljiv inovativni projekat modularnih bolnica koje počinju da se proizvode u Srbiji, zbog mnogo ostrva koje ta zemlja ima u svom sastavu, a kako bi uspeli da svom stanovništvu obezbede brzu i kvalitetnu zdravstvenu negu - ukazao je Čadež.

Tokom dana nastavljene su aktivnosti naših izaslanika na aktivnostima predstavljanja potencijala srpske privrede ali i nauke, te je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Malte Ianom Borgom dogovoreno povezivanje naučno-istraživačkih zajednica BIO4 kampusa u Beogradu i "The Malta Life Sciences Park"(MLSP).