MINISTAR MILIĆEVIĆ: Samo neodgovorni ignorišu činjenicu da litijum može biti faktor razvoja


IZVOR: Republika - 30.09.2024 | 11:37


Važno je da se glas struke najglasnije čuje

Foto: ST/Nemanja Pančić
MINISTAR MILIĆEVIĆ: Samo neodgovorni ignorišu činjenicu da litijum može biti faktor razvoja

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević izjavio je danas da samo neodgovorni predstavnici vlasti i opozicije mogu da ignorišu činjenicu da postoje rudna i mineralna bogatstva koja mogu da budu ozbiljan faktor razvoja Srbije u narednim decenijama i što može građanima da unapredi životni standard i život, prenosi Tanjug.

- Odgovorna vlast, odgovorna vlada, kao što je vlada na čijem je čelu predsednik Miloš Vučević, ne propušta prilike, ali na prvo mesto uvek stavlja interes građana Srbije. I zato je na predlog predsednika Republike otvorena  u naredne dve godine diskusija, razgovor sa građanima, razgovor u koji su uključeni i predsednik vlade i vlada, razgovor u kojem je uključena i naučna zajednica - rekao je Milićević na sednici Skupštine Srbije na kojoj je rasprava o amandmanima na rebalans budžeta prerasla u polemiku o litijumu.

On je dodao da je predsednik Vučić zamolio naučnu zajednicu da ne budu ni za, ni protiv, već da idu među ljude i da daju odgovore na sva  otvorena pitanja.  

- Nije ni na meni, nije na vama da kažemo da li je nešto dobro ili loše. Na nama, kao predstavnicima odgovorne i ozbiljne vlade Republike Srbije, je da obezbedimo ambijent za raspravu i da čujemo mišljenje onih koji su pre svega stručni i da stavimo stručnost na prvo mesto - poručio je ministar. 

On je pozvao narodne poslanike da budu konstruktivni i da razmišljaju o onome što jeste interes građana.

- To znači da umesto davanja mišljenja koje nije relevantno, koje treba da omogući da se dođe do nekih jeftinih političkih poena, predložite institucije, predložite stručnjake, predložite fakultete domaće strane koji mogu pomoći u donošenju ove odluke - rekao je Milićević.

Foto: ST/Nemanja Pančić

Važno je da se glas struke najglasnije čuje

On je demantovao poslanike opozicije koji su rekli da je Rio Tinto došao u Srbiju 1998. godine, već 2001.

- I ne kažem to ja, to kaže Rio Tinto tokom razgovora predsednika Republike sa građanima u Loznici i Ljuboviji. Od 2004. godine su rađene prve istražne radnje, 2006. godine jeste menjano zakonodavstvo, zakonodavstvo je menjano i 2011. godine,  a 2012. godine je definisana nacionalna strategija. U toj nacionalnoj strategiji definisano je da je litijum nacionalno blago, koje treba u strateškom i ekonomskom smislu  iskoristiti - naveo je Milićević.

Govoreći o predloženom rebalansu budžeta, ministar je rekao da je budžet, "život". 

- Ako imamo nerealan budžet, imamo nerealan život. Ova vlada Republike Srbije to neće dozvoliti - smatra Milićević.  

BONUS VIDEO: