PRVI EFEKTI INVESTICIONOG REJTINGA VIDEĆE SE VEĆ U PONEDELJAK! Mali: Otvara se nova perspektiva za investitore


IZVOR: Republika - 05.10.2024 | 09:55


Srbija će sada još brže napredovati

Foto: Tanjug/Foto:VLADIMIR ŠPORČIĆ
PRVI EFEKTI INVESTICIONOG REJTINGA VIDEĆE SE VEĆ U PONEDELJAK! Mali: Otvara se nova perspektiva za investitore

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će se dobijanje investicionog kreditnog rejtinga pozitivno odraziti na obveznice Srbije na tržištu kapitala i da se prvi efekti očekuju već od ponedeljka.

Mali je istakao da sa tom potvrdom kreditnog rejtinga otvaramo potpuno novu i drugačiju perspektivu za nove investitore i za dalje smanjenje troškova zaduživanja države.  

- Samim tim automatski i za smanjenje troškova i preduzeća i pojedinaca - rekao je prvi potpredsednik vlade.

Mali je, odgovarajući na pitanje novinara na konferenciji šta dobijeni investicioni rejting znači za naše obveznice, rekao da će se od ponedeljka znati kako će se kotirati i kakve će biti vrednosti već izdatih obveznica.

- Mi nismo ni razmišljali o tome na koji će način da investicioni rejting utiče na naše obreznice, jer smo želeli prvo da pređemo tu prepriku koja se zove - dobijanje izveštaja, ali mislim da ćete već od ponedeljka, s obzirom da je izveštaj izašao nakon zatvaranja tržišta u SAD-u sinoć, videti kako će se to odraziti - rekao je Mali. 

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "S&P" Global Ratings povećala je kreditni rejting Srbije na investicioni, na nivou "BBB-" sa stabilnim izgledima za njegovo dalje poboljšanje.

Mali je naglasio da je ta vest od ogromnog značaja za celu zemlju i da je to zajednički uspeh svih građana Srbije.

BONUS VIDEO: