PELET U SRBIJI POJEFTINIO, KUBIK DRVA 4.800 DINARA! Koje opcije su ove grejne sezone najisplativije?


IZVOR: Republika/J.B. - 09.10.2024 | 09:34


U slučaju stana od 60 kvadrata, trošak za grejanje biće oko 8.700 dinara mesečno, što čini godišnji trošak od oko 104.000 dinara, u slučaju centralnog grejanja.

Foto: shutterstock
PELET U SRBIJI POJEFTINIO, KUBIK DRVA 4.800 DINARA! Koje opcije su ove grejne sezone najisplativije?

Kako se grejna sezona približava, mnogi domaćinstva u Srbiji suočavaju se s pitanjem izbora najisplativijeg načina grejanja. U ovom kontekstu, ključnu ulogu igraju i cene energenata, a rezultati analize troškova grejanja za prosečno izolovan stan ili kuću od 60 kvadrata ukazuju na razlike u troškovima zavisno od korišćenog goriva.

  • Grejanje na gas

Prema podacima Agencije za energetiku Srbije (AERS), za stan od 60 kvadrata potrebno je tokom grejne sezone oko 11.080 kilovat-časova gasa. Po trenutnoj ceni od 5,02 dinara po kilovat-času, ukupni trošak za grejnu sezonu iznosi otprilike 55.600 dinara. Ova cena ostala je nepromenjena u odnosu na prethodnu sezonu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Koliko će nas grejanje koštati ove godine?
  • Grejanje na drva

Troškovi grejanja na drva zavise od vrste drveta i cena na tržištu. Kubik bagremovog drveta može se nabaviti po ceni od 4.800 dinara, dok se druge vrste prodaju i do 8.800 dinara.

Na osnovu potreba prosečnog domaćinstva, od osam kubika drveta, troškovi variraju od 38.400 do 70.400 dinara. Vlasnici stovarišta ističu da su cene ove godine niže za oko 1.000 dinara po kubiku, što može značajno uticati na troškove grejanja.

Foto: pixabay.com

Grejanje na drva jeftinije ove godine
  • Grejanje na pelet

Korišćenje peleta takođe se pokazuje kao opcija, s tim da se korisnicima preporučuje nabavka 2,5 tona ogreva. Troškovi za ovu količinu variraju između 62.500 i 82.000 dinara, pri čemu su u nekim gradovima cene peleta ove godine pojeftinile i do 10.000 dinara po toni u odnosu na prethodnu sezonu.

  • Grejanje na ugalj

Za grejanje na ugalj, domaćinstva će trebati između 3,2 i 3,4 tone, što dovodi do troškova u rasponu od 36.800 do 59.500 dinara. Ova opcija se pokazuje kao jedna od jeftinijih u poređenju sa strujom ili peletima.

Foto: Tanjug Tara Radovanovic, Profimedia

Ugalj jeftiniji od peleta i struje
  • Termoakumulacione peći

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći mogu očekivati troškove od oko 90.800 dinara tokom cele sezone, ako koriste samo jeftinu struju punjenjem peći noću. Međutim, dopunjavanje peći tokom dana, kada je struja skuplja, može povećati troškove na oko 110.000 dinara.

  • Centralno grejanje

Na kraju, centralno grejanje u Beogradu doživljava poskupljenje od 8,9% od novembra, kada će cena za grejanje po kvadratu porasti sa 132,8 na 144,6 dinara. Domaćinstva koja koriste centralno grejanje plaćaju mesečni iznos kroz račun za Infostan, koji zavisi od površine stana. U slučaju stana od 60 kvadrata, trošak za grejanje biće oko 8.700 dinara mesečno, što čini godišnji trošak od oko 104.000 dinara.

Foto: pixabay.com

Centralno grejanje

S obzirom na varijacije u troškovima, jasno je da izbor načina grejanja zavisi od finansijskih mogućnosti i dostupnosti energenata. Kako se grejna sezona približava, domaćinstva bi trebalo da pažljivo razmotre sve opcije kako bi minimizovala troškove grejanja i održala udoban životni prostor.

BONUS VIDEO