SARADNJA SA AMERIKOM NA ISTORIJSKOM MAKSIMUMU! Fernandez: Srbija će raditi sa nama i našim partnerima u celom svetu


IZVOR: Republika - 10.10.2024 | 12:57


Zajedničkim snagama do bolje budućnosti

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić
SARADNJA SA AMERIKOM NA ISTORIJSKOM MAKSIMUMU! Fernandez: Srbija će raditi sa nama i našim partnerima u celom svetu

Podsekretar Sjedinjenih Američkih Država za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze Fernandez izjavio je danas u Beogradu da je Srbija konstruktivan partner SAD, kao i ključni partner po brojnim važnim pitanjima u regionu, uključujući energetiku i regionalnu ekonomsku integraciju.

Fernandez je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, istakao da mu je veliko zadovoljstvo što je u Srbiji prvi put i to u trenutku kada je Srbija dobila investicioni rejting i kada se očekuje njen dvostruki rast u odnosu na Evropsku uniju (EU).

Investicioni rejting je ogromna stvar

Fernandez je rekao da dolazi iz sveta privatnog biznisa, i da je ranije radio na Vol Stritu.

- Kada dobijete investicioni rejting, to je ogromna stvar. Zemlje širom sveta rade mnogo da bi se tako plasirale. Većina investitora ne želi da ulaže u zemlje koje nemaju rejting. To utiče i da vaše kamatne stope idu dole, to se smanjuje zato što se i rizik smanjuje - rekao je američki zvaničnik.

On je pozdravio razvoje srpske ekonomije, kao i njeno kretanje u pravcu razvoja modernih tehnologija, koje će, kako je rekao, razvijati i buduće generacije.

Foto: printskrin pink tv

Saradnja Srbije i Amerike na izuzetnom nivou

Fernandez je podsetio da su Srbija i SAD u septembru u Vašingtonu potpisale Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike, na osnovu kojeg će američke kompanije mnogo lakše ulagati u energetski sektor u Srbiji, dodajući da se Srbija pridružila Forumu partnerstva za mineralnu bezbednost.

- Srbija će raditi sa nama i našim partnerima u celom svetu - 14 zemalja i EU, kako bismo razvili održive lance nabavke mineralnih sirovina - rekao je Fernandez.

BONUS VIDEO: