OVAKVA PRILIKA SE NE UKAZUJE ČESTO! Fernandez o projektu Jadar: Ulaganje u kritične minerale mora da donese dobrobit celoj zajednici


IZVOR: Republika - 10.10.2024 | 13:06


Pred Srbijom je istorijska šansa

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić
OVAKVA PRILIKA SE NE UKAZUJE ČESTO! Fernandez o projektu Jadar: Ulaganje u kritične minerale mora da donese dobrobit celoj zajednici

Kada projekat Jadar bude pokrenut, on će omogućiti da se prave baterije za preko milion električnih vozila godišnje, a dodaće jedan do tri odsto BDP-u Srbije, izjavio je danas podsekretar Sjedinjenih Američkih Država za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze Fernandez.

On je na konferenciji za medije rekao da će to pomoći Srbiji, ali i državama koje se suočavaju sa egzistencijalnim pitanjima, odnosno klimatskim promenama. 

- Ovo je prilika za Srbiju da iskoristi ovaj generacijski izazov i da iskoristi priliku koja se ne ukazuje tako često. Mi smo u poziciji da je svetu potrebno 42 puta više litijuma, ako hoćemo da do 2050. godine, dostignemo ciljeve čiste energije - rekao je Fernandez.

Podsetio je i da je na Forumu za mineralnu bezbednost razgovarano o projektu Jadra u Srbiji i istakao da pozdravlja javnu raspravu u našoj zemlji.

- Želeli bismo da Amerika doprinese raspravi koja treba da se zasniva na nauci i činjenicama. Mi smatramo da ulaganje u kritične minerale mora da donese dobrobit zajednici, uz poštovanje najviših standarda za zaštitu životne sredine, ali i socijalnih apsekata lokalne zajednice - što će pomoći dalji razvoj zemalja - zaključio je Fernandez.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Mnogi bi želeli da su u poziciji u kojoj je Srbija

On je naveo da SAD podržava napore Srbije da razbije svoju ekonomiju i da podržavaju ciljeve čiste energije na globalnom nivou.

- Radujem se što ćemo da nastavimo naše razgovore kako možemo dalje da razvijamo naše ekonomske odnose i kada je reč o kritičnim mineralima, ali i kada je reč o telekomunikacijama i drugim oblastima. Ovo je dobar trenutak za odnose između Srbije i SAD - istakao je Fernandez.

Ulaganje u kritične minerale širom sveta, kako je naveo, mora da donese dobrobit za zajednice, da poštuje visoke standarde zaštite životne sredine, da obuhvati socijalne benefite za zajednice.

- Smatramo da, ako se to uradi kako treba, to će pomoći zemljama koje su uključene u te industrije - zaključio je Fernandez.  

BONUS VIDEO: