SRBIJA POSTALA DOBRA DESTINACIJA ZA INVESTIRANJE! Fernandez: Dobijanje investicionog rejtinga je napredak koji se ne sme potcenjivati


IZVOR: Republika - 11.10.2024 | 11:50


Neke zemlje su decenijama radile da bi dostigle cilj koji je Srbija dostigla

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić
SRBIJA POSTALA DOBRA DESTINACIJA ZA INVESTIRANJE! Fernandez: Dobijanje investicionog rejtinga je napredak koji se ne sme potcenjivati

Američki podsekretar za ekonomski rast, energiju i životnu sredinu Hoze Fernandez rekao je danas da je dobijanje investicionog rejtinga izuzetno značajan napredak za Srbiju koji se ne sme potcenjivati i da je naša zemlja time postala dobra destinacija za investiranje.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu naveo da će Srbija zahvaljujući novom kreditnom rejtingu imati mnogo više direktnih stranih investicija, i napomenuo da su nekim zemljama bile potrebne decenije da dostignu cilj koji je Srbija dostigla.

Fernandez je naveo i da bi zbog kreditnog rejtinga ono što je ranije bilo teško izvodljivo sada moglo postati lakše s obzirom na to da niže kamatne stope znače i nizak nivo rizika.

- Masa kapitala za investicije koja je dostupna zemlji je sada veća. Pojavljaju se i obveznice za finansiranje koje izdaju oni koji uzimaju zajmove, a nemaju taj kreditni rejting - rekao je Fernandez i napomenuo da postoje zakoni koji zabranjuju investiranje u zemlje koje nemaju kreditni rejting.

On je istakao da zemlje koje imaju kreditni rejting kao što je Srbija dobijaju mnogo više pažnje investitora i da za njih postoje mnogo veće mogućnosti nego za druge zemlje koje to nemaju. 

- Znam da vaš ministar finansija planira da bude na sastanku Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Vašingtonu i očekujem da će tamo naći još sagovornika i prijatelja sa kojima može da razgovara o pitanju investicija - rekao je on na konferenciji za novinare u Ambasadi SAD u Beogradu.

BONUS VIDEO: