VAŽNA INFORMACIJA ZA SVAČIJI NOVČANIK! NBS objavila najnovije podatke, evo šta nas čeka u ponedeljak


IZVOR: Republika/M. L. - 12.10.2024 | 06:29


Zvanični srednji kurs dinara za dane vikenda i ponedeljak

Foto: Schutterstock
VAŽNA INFORMACIJA ZA SVAČIJI NOVČANIK! NBS objavila najnovije podatke, evo šta nas čeka u ponedeljak

Zvanični srednji kurs dinara za evro iznosiće u ponedeljak 117,0177 dinara, što je neznatna promena u odnosu na petak i dane vikenda, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS). 

Do ponedeljka, odnosno danas i sutra, važiće zvanični srednji kurs od petka, te evro u Srbiji danas vredi 117,0333 dinara, što je neznatna promena u odnosu na četvrtak.

Dinar će u odnosu na evro biti isti kao pre mesec dana, na godišnjem nivou jači je za 0,1 odsto, kao i od početka godine.

Indikativni kurs dinara prema dolaru u petak neznatno je promenjen i iznosi 106,9729 dinara za dolar.

Kurs dinara prema američkoj nacionalnoj valuti slabiji je za 1,3 odsto nego pre mesec dana, dok je na godišnjem nivou jači za 3,8 odsto, a od početka godine niži za 1,0 odsto.

Uz to, Narodna banka Srbije najavila je nastavak sprovođenja mera usmerenih na očuvanje stabilnosti domaće valute, posebno u svetlu povećane volatilnosti na svetskim tržištima i neizvesnosti oko daljih kretanja kamatnih stopa u razvijenim ekonomijama. Dobra stvar jeste da je Srbija prvi put u istoriji dobila investicioni rejting, što samo po sebi može pozitivno uticati na stabilnost naše valute.

S obzirom na složene međunarodne finansijske tokove i izazove u trgovini, vrednosti bitkoina i ostalih kriptovaluta i dalje će biti pod snažnim uticajem makroekonomskih faktora, uključujući i predstojeću sednicu Federalnih rezervi SAD, koja bi mogla značajno uticati na tokove kapitala na globalnom nivou.

BONUS VIDEO: