TUNJEVINA RAZARA CREVA: U ribi iz konzerve sto puta više cinka od dozvoljenog
IZVOR: Dragana SIMIĆ - 17.04.2018 | 20:14
Ukoliko često jedete barenu tunjevinu u konzervi, budite oprezni jer su šanse da naškodite organizmu ogromne s obzirom na to da ona sadrži količine cinka koje su i do sto puta veće od dozvoljenih.
To je pokazala studija sprovedena na njujorškom univerzitetu u Bingamtonu, prema kojoj prevelika količina cinka u organizmu dovodi do katastrofalnih posledica po zdravlje.
- Ove količine čine creva propustljivim, pa otrovi lakše ulaze u krvni sistem. Takvo zdravstveno stanje zove se sindrom propuštanja creva, koji medicinski nije prepoznat, ali izaziva poremećaje kao što je multipla skleroza - zaključak je do kog je došla vođa studije Grečen Maler.
DA DUŽE TRAJE
Prema rečima nutricionistkinje Branke Mitrović, cink u organizmu može da proizvede veoma ozbiljne posledice po zdravlje.
- Preveliki unos u organizam čak i onih supstanci koje su zdrave može da bude štetan po organizam. Cink u organizmu proizvodi iste posledice kao i trovanje i ima iste simptome, a to su vrtoglavica, mučnina, povraćanje... Cink u telu dovodi i do razaranja creva - navodi Mirkovićeva za Srpski telegraf.
Cink u organizmu proizvodi iste posledice i ima iste simptome kao i trovanje
Branka Mitrović, nutricionista
Ona dodaje i da se cink stavlja u konzerve da bi riba u njima duže trajala jer je sama ambalaža lošeg kvaliteta.
RAZARAJU ORGANIZAM
Hemičarka Ivana Đujić kaže za naš list da je cink koristan ljudskom organizmu kao mikroelement i da je u dozvoljenim količinama neophodan za normalno funkcionisanje.
- Cink je koristan u minimalnim količinama, 15 mg je preporučena dnevna doza. U tom slučaju je dobar za celokupan imunitet, ali i za jačanje kostiju - objašnjava naša sagovornica.
Ipak, ona dodaje da prevelike količine ovog mikroelementa samo štete organizmu i potvrđuje da dovode do vrtoglavice, povraćanja i štetnosti celokupnog organizma.
Studija je pokazala da cinka najviše ima u sredini konzerve, ali i da velike količine ovog elementa mogu da prouzrokuju pad gvožđa i glukoze. Naučnici koji su radili ovo istraživanje analizirali su i sadržaj konzervi kukuruza i piletine. Oni su došli do podataka da cinka ima i u konzerviranoj piletini, ali u znatno manjim količinama.
PREVIŠE CINKA IZAZIVA | |
---|---|
- vrtoglavicu - mučnine i povraćanje - povišenu temperaturu - razara creva - pad gvožđa i glukoze |