HITNO SE POVLAČI CIMET SA TRŽIŠTA! U njemu pronađena OPASNA bakterija, kod ljudi izazova teško trovanje!
IZVOR: Republika/J.B. - 21.10.2024 | 06:55
Analizom uzorka utvrđeno je da je koncentracija bakterije Bacillus cereus u mlevenom cimetu iznosila 4800 CFU-a.
Sa hrvatskog tržišta hitno je povučen prehrambeni proizvod zbog prisustva opasne bakterije, prenosi Danica.hr.
Naime, u pitanju je mleveni cimet, uvezen iz Srbije, u kojem je analizom otkrivena kontaminacija bakterijom Bacillus cereus. Ovaj patogeni mikroorganizam može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod ljudi, naročito ako se unese u organizam kroz hranu.
Prema podacima Evropskog sistema za bezbednost hrane, naređeno je hitno povlačenje spornog proizvoda sa hrvatskog tržišta, ali se ne navode detalji o tome gde je sve cimet bio u prodaji. Dakle, nije poznato u kojim trgovinama ili lancima prodavnica se ovaj proizvod mogao naći, što povećava zabrinutost potrošača, piše Danica.hr.
Analizom uzorka utvrđeno je da je koncentracija bakterije Bacillus cereus u mlevenom cimetu iznosila 4800 CFU-a (kolonija koje formiraju jedinice) po gramu, što je skoro pet puta više od maksimalno dozvoljenog nivoa. Prekomerna prisutnost ove bakterije može izazvati trovanje hranom, a simptomi uključuju povraćanje, dijareju i grčeve u stomaku, koji se mogu javiti nekoliko sati nakon konzumiranja kontaminirane hrane.
Bacillus cereus je bakterija koja je česta u zemljištu, ali i u hrani, a posebno u začinima, pirinču, testenini i mesnim proizvodima. Ova bakterija može preživeti proces kuvanja, što je čini dodatno opasnom. Kada se unese u organizam, može izazvati različite vrste trovanja hranom – jedan oblik je povraćanje, dok drugi može dovesti do dijareje. Ozbiljni simptomi mogu trajati nekoliko sati, ali u težim slučajevima i nekoliko dana, posebno kod osoba sa slabijim imunološkim sistemom.
Uprkos ozbiljnosti situacije, Državni inspektorat i Hrvatska agencija za hranu još uvek nisu zvanično obavestili javnost o ovom slučaju, što izaziva dodatnu zabrinutost kod potrošača. Bacillus cereus je jedna od bakterija koja često izaziva trovanje hranom, posebno kod proizvoda koji se ne skladište i ne čuvaju na adekvatan način.
Potrošačima se savetuje da izbegavaju konzumiranje proizvoda koji bi mogli biti kontaminirani, dok se očekuje više informacija o povlačenju ovog proizvoda sa tržišta.
BONUS VIDEO