POLICIJA ZADRŽALA VOZAČA U KNJAŽEVCU: Upravljao vozilom bez vozačke dozvole i pod dejstvom alkohola


IZVOR: Republika - 25.06.2024 | 16:57


Protiv vozača će biti podnete odgovarajuće prekršajne prijave.

Foto: RINA
POLICIJA ZADRŽALA VOZAČA U KNJAŽEVCU: Upravljao vozilom bez vozačke dozvole i pod dejstvom alkohola

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Knjaževcu isključili su iz saobraćaja tridesetosmogodišnjeg vozača mopeda koji je upravljao vozilom sa 2,74 promila alkohola u organizmu.

Daljom kontrolom utvrđeno je da nema vozačku dozvolu, da vozi bez zaštitne kacige i da vozilo nije registrovano.

Vozaču je određeno zadržavanje i protiv njega će biti podnete odgovarajuće prekršajne prijave, navodi se u saopštenju MUP-a.

 

KAZNE ZA VOŽNJU POD DEJSTVOM ALKOHOLA

Kazne za vožnju pod dejstvom alkohola u Srbiji su regulisane Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima. Evo pregleda kazni u zavisnosti od količine alkohola u krvi:

Do 0,3 promila alkohola - nije kažnjivo.

Od 0,3 do 0,5 promila alkohola - novčana kazna od 6,000 do 20,000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana.

Od 0,5 do 1,2 promila alkohola - novčana kazna od 15,000 do 30,000 dinara, kazna zatvora do 30 dana i zabrana upravljanja vozilom od 1 do 8 meseci.

Preko 1,2 promila alkohola ili vožnja pod uticajem alkohola bez obzira na količinu - novčana kazna od 100,000 do 120,000 dinara, kazna zatvora do 30 dana i oduzimanje vozačke dozvole na period od 8 do 12 meseci.

Pored novčanih kazni i zatvora, vozaču može biti izrečena i preventivna mera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od 3 do 6 meseci, kao i oduzimanje vozila ukoliko je vožnja pod dejstvom alkohola prouzrokovala tešku saobraćajnu nesreću.

Osim toga, vozačima koji voze pod dejstvom alkohola često se izriče i kazna određivanja zadržavanja, kao što je navedeno u prethodnom slučaju sa vozačem mopeda.

BONUS VIDEO: