BIZARNO: Sudski izvršitelj polno uznemiravao devojlicu (16), pa ostao da radi u sudu!


IZVOR: Republika - 19.09.2024 | 09:24


Đ. K. (44) pravosnažno je osuđen za nedozvoljene polne radnje i proganjanje maloletnice, ali je nastavio da radi

Foto: shutterstock
BIZARNO: Sudski izvršitelj polno uznemiravao devojlicu (16), pa ostao da radi u sudu!

Sudski izvršitelj Đ. K. (44) zaposlen u Osnovnom sudu u Zrenjaninu prvostepeno je osuđen u toj instituciji na šest meseci kućnog zatvora uz elektronski nadzor zbog nedozvoljenih polnih radnji i proganjanja maloletnice, a javnost i zaposlene u zrenjaninskoj Palati pravde šokiralo je to što je do pravosnažnosti presude nastavio da radi u tom istom sudu koji ga je osudio.

Protiv Đ. K. je 2023. godine podneta krivična prijava zato što je šesnaestogodišnjoj devojčici u dužem vremenskom periodu slao neprimerene poruke, jednom je povezao kolima, pitao je zašto je tako "bezobrazno lepa" i dodirivao joj butinu, a potom je presreo na ulici, stegao sa obe ruke i priljubio je uz svoje telo i rekao joj da će gde god sada da ide ići sa njim.

Uplašena devojčica je u par navrata pokušala da prekine komunikaciju sa njim i molila seksualnog predatora koji ju je spopao da je ostavi na miru, ali joj to nije pošlo za rukom zato što je on nastavio da joj šalje neprimerene poruke uz pozive na kafu, na tortu i nagovarao je na razne načine da se nađu.

Negirao, pa priznao

Devojčica je konačno sve rekla roditeljima koji su prijavili pedofila i policija ga je odmah uhapsila. ali je on negirao navode svoje žrtve sve do početka suđenja kada je priznao zločin, verovatno u nadi da će mu zbog toga biti umanjena kazna.

Kako priča jedan od zaposlenih u zrenjaninskoj Palati pravde, gde se na istoj adresi pored Osnovnog nalaze i Viši i Privredni sud i Više i Osnovno javno tužilaštvo grada na Begeju, svi su prvo bili zatečeni optužbama protiv kolege, a zatim i njegovim ponašanjem koji je, umesto da momentalno da otkaz, nastavio da radi u sudu.

- Strašno je to što je učinio. Za njegov postupak prema oštećenoj maloletnici ne postoji opravdanje kao što ne postoji opravdanje zašto je nastavio da radi u sudu i pored tako strašnih optužbi na njegov račun. Većina kolega iz svih pravosudnih organa koji su u istoj zgradi i koji su se svakodnevno susretali sa njim smatra da je momentalno trebao da da otkaz jer je na ovaj način narušio ugled suda u kome je zaposlen - priča naš sagovornik želeći da ostane anoniman.

Dodaje da je redovno dolazio na posao od momenta pokretanja postupka protiv njega, pa priznanja krivice, pa prvostepene presude od strane Osnovnog suda i sve do pravosnažnosti presude nakon žalbe drugostepenom organu što je trajalo oko godinu i po dana.

- Sramota za kolegu koji je počinio gnusno krivično delo i zatim bez trunke stida nastavio da radi u sudu iako je priznao krivicu - kaže naš ogorčeni sagovornik.

Umesto u kući, šetao po sudu

Nadležni iz Osnovnog suda u Zrenjaninu tvrde da protiv Đ. K. nije pokrenut disciplinski postupak zbog učinjenog krivičnog dela, budući da dela nisu učinjena u vezi obavljanja rada, niti su ista dela spadala u domen povrede dužnosti na radu.

- Imajući u vidu zakonsku pretpostavku nevinosti, Đ. K. je do donošenja pravnosnažne osuđujuće presude izvršavao svoje radne obaveze. Đ. K. je radni odnos na mestu sudskog izvršitelja prestao po sili zakona, odnosno po pravnosnažnosti presude kojom je oglašen krivim. Odmah po pravnosnažnosti presude, ista je dostavljena Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, koji su nadležni za izvršenje presude - objašnjavaju nadležni iz Osnovnog suda u Zrenjaninu, piše Blic.

Drugostepeni sud je potvrdio presudu Osnovnog suda protiv Đ. K. 3. jula i ona je postala izvršna sredinom avgusta, a rešenje o otkazu dobio je tek 30. avgusta. Sve to vreme on se pojavljivao u zrenjaninskoj Palati pravde, a sud je po službenoj dužnosti trebalo presudu odmah da pošalje Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija kažu da su presudu protiv Đ. K. primili tek 11. septembra.

- Naše Odeljenje za vanzavodske sankcije i mere je predmet dodelilo nadležnoj povereničkoj kancelariji koja će preduzeti sve zakonom predviđene radnje koje prethode početku izvršenja ove kazne i istu započeti u što kraćem roku. Zarad istinitog informisanja javnosti, ističemo i da prioritetno mesto u izvršenju imaju krivična dela u kome su žrtve maloletnici i deca. Takođe, naša poverenička služba godinama unazad raspolaže sa dovoljnim brojem opreme za elektronski nadzor tako da nije tačna informacija koju su preneli pojedini mediji da je to razlog zbog koga se nije započelo sa izvršenjem ove presude. To ne odgovara istini jer, kao što smo naveli na početku odgovora, presuda je zaprimljena tek 11. septembra i odmah je dodeljena nadležnoj povereničkoj kancelariji - naglašavaju nadležni iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

BONUS VIDEO: