Obradujte svoje goste za Novogodišnju večeru: Evo kako sami da napravite mohito, čokoladni liker, "šarenu eksploziju"...


IZVOR: Republika - 30.12.2018 | 17:52


U dobrom društvu svi požele da atmosferu zaliju nečim lepim. Evo kako da napravite kuvano vino, mohito, sangriju,"šarenu eksploziju", čokoladni liker i koktel "plavi Havaji".

Foto: pixabay.com

KUVANO VINO

Potrebno je za 4 osobe: 1 l crnog vina, vanilin šećer, 200 ml vode, 2 zvezdice anisa, 2 pomorandže, karanfilić, 4 kašike cvetnog meda

Vino, vanilin šećer, vodu i anis stavite u šerpu da se skuvaju. Pomorandže narezane na manje delove stavite na karanfilić, dodajte vinu i sve zajedno kuvajte dok ne proključa. Na kraju umešajte med. Napitak ostavite na sobnoj temperaturi da odstoji oko 10 minuta pa poslužite toplo.

MOHITO

Potrebno je za dve osobe: 3 kašičice smeđeg šećera, limeta, 1 dl belog ruma, 2 dl tonika, 4 lista sveže nane, 4 kašike drobljenog leda

Foto: pixabay.com

Pripremite dve čaše od dva decilitra. Limetu dobro operite, osušite, presecite napola i iscedite sok. Kašikom istružite sve ostatke iz kore. Koru izrežite u krug da se dobije tanka spiralna traka. U svaku čašu stavite kašičicu i po šećera i zalijte sokom od limete. Na tanjiriću kašikom malo izgnječite nanu, pa stavite u čaše, dodajte led, zalijte rumom, zatim tonikom. Čaše ukrasite korom limete.

SANGRIJA

Potrebno je za 6 osoba: jabuka, 200 g dinje, 300 g bresaka, 100 g grožđa, 100 g šećera, vanilin šećer, 700 ml crnog vina, 50 ml likera amareto, 300 ml vode

Očistite jabuke, dinju i breskve, narežite na podjednake kocke, a grožđe operite i odvojite bobice. Narezano voće stavite u veću činiju, pospite šećerom i vanilin šećerom, dobro izmešajte i ostavite da stoji oko sat. Pripremljenom voću dodajte vino, amareto, vodu i još jedanput dobro promešajte. Posudu s vinom i voćem pokrijte i ostavite da stoji na hladnom mestu preko noći.

ŠARENA EKSPLOZIJA

Potrebno je za 2 osobe: 1/2 dl likera Blue Curacao, 2 pomorandže, limeta, kesica vanilin šećera, nekoliko kocki leda

U koktel čaše naspite sok od isceđene pomorandže, zatim sok od pola limete i kašičicu vanilin šećera, promešajte i polako dolivajte liker koji će pozeleneti i spustiti se na dno čaše. Ostatak limete narežite na kolutiće, stavite u čaše i ubacite nekoliko kocki leda.

Foto: pixabay.com

ČOKOLADNI LIKER

Potrebno je za 6 osoba: 1 l mleka, 300 g šećera, 500 ml belog ruma, puding od čokolade, 100 g kakaoa u prahu, vanilin šećer

Puding i kakao razmutite u 300 ml hladnog mleka, a preostalo mleko zakuvajte. U provrelo mleko dodajte šećer, vanilin šećer i kratko prokuvajte dok se šećer ne otopi. Dodajte puding i kakao, pa ih mutilicom mešajte nekoliko minuta. U vruću smesu dodajte rum, promešajte i ohladite. Ohlađeni liker ulijte u čaše i stavite na hladno mesto. Možete ga služiti uz kockice leda ili uz štspiće cimeta .

PLAVI HAVAJI

Potrebno je za 4 osobe: 80 ml likera Blue Curacao, 80 ml belog ruma, 40 ml kokosovog mleka, 200 ml soka od ananasa. Za ukrašavanje: kriške ananasa, kriške limete, nekoliko višanja, kockice leda

Liker, rum, kokosovo mleko i sok od ananasa pomešajte i izmiksajte nekoliko sekundi u blenderu, dok ne postane kremasto. Naspite u čaše. Led omotajte krpom pa udarajte čekićem da se dobiju manji kristali. Stavite led u koktel pa ukrasite štapićem na koji ste poređali krišku limete, kockice ananasa i nekoliko višanja.