NAJBOLJI OBROCI ZA BEBE: Recepti zdravih i ukusnih kašica za vaše najmlađe
IZVOR: Dragana SIMIĆ - 04.02.2019 | 04:14
Od četvrtog do šestog meseca u ishranu deteta treba polako uvoditi čvrstu hranu, pa u ishranu svog mališana uvrstite i prvo voće i povrće, počev od šargarepe, jabuke i boranije...
Prerano uvođenje određenih namirnica u ishranu bebe može da ostavi trajne posledice po njeno zdravlje. Ipak, već u uzrastu od četvrtog do šestog meseca, u bebinu ishranu polako treba da uvodite čvrstu hranu. To znači da u meni svog mališana uvrstite i njegovo prvo voće i povrće, počev od šargarepe, jabuke i boranije, a zatim i spanaća, dinje, banane...
Počnite polako, pripremajući male količine hrane koju ste odabrali za početak. Već posle osmog meseca, beba roditeljima jasno daje do znanja koja joj se hrana sviđa, a koja ne. Zato nije neuobičajeno da baca hranu preko ruba stolice za hranjenje ili radije bira da se igra njom nego da je jede. Svakako, u ovom periodu za svoje dete pripremajte kašice i frapee od krušaka ili pire od spanaća.
Kada beba napuni 11. mesec, lagano u njenu ishranu uvodite i tikvicu, ali i jagode, maline i kivi. Kako ne biste strahovali da li je vaš mališan u toku dana imao adekvatne obroke, Ruski lekar otkriva recepte koji će vam pomoći da se lakše snađete u ulozi roditelja. Ovi ukusni i zdravi recepti preuzeti su iz knjige Selin Šaro "Sto recepata za bebe".
ZA ŠEST MESECI
Foto: pixabay.com
Pire od šargarepe i pirinač sa piletinom
Sastojci (za dve porcije):
- 30 g pirinča
- šargarepa (oko 200 g)
- 20 g belog pilećeg mesa
- 5 g ulja po vašem izboru po porciji
Priprema: Zagrejte 500 ml vode za kuvanje pirinča. Kad proključa, ubacite pirinač i kuvajte 15-20 minuta. Za to vreme, ogulite i operite šargarepu, zatim je iseckajte na kolutiće. Kuvajte šargarepu i piletinu 20 minuta na pari. Stavite u blender najpre piletinu, zatim dodajte šargarepu i pirinač i napravite pire. Pre služenja dodajte ulje.
Kompot od jabuke i kajsije
Sastojci (za dve porcije):
- jabuka
- kašičica ceđenog limuna
- 3 ili 4 kajsije u zavisnosti od veličine
Priprema: Voće operite. Oljuštite jabuku, isecite je na četvrtine i izvadite sredinu. Iseckajte ih na kockice i prelijte ceđenim limunom. Prepolovite kajsije, izvadite koštice i iseckajte ih na komadiće. Kuvajte voće 20 minuta na pari, zatim ga izmiksujte u blenderu. Ostavite jelo da se ohladi pre služenja.
Pire od boranije
Sastojci (za dve porcije):
- 2 šake boranije (oko 300 g)
- 5 g maslaca po porciji
Priprema: Operite i isecite vrhove boranije. Kuvajte otprilike 25 minuta na pari ili 15 minuta u ekspres-loncu. Stavite u blender i dobro izmiksujte. Dodajte, po potrebi, malo vode u zavisnosti od toga kakav pire želite. Dodajte maslac kad budete služili. Foto: pixabay.com
Napomena: Birajte najfiniju boraniju, s manje žilica, da ne bi nadraživale creva vašeg deteta.
ZA DEVET MESECI
Foto: pixabay.com
Frape od kruške, banane i pomorandže
Sastojci (za jednu porciju):
- pola banane
- pola kruške
- 50 ml ceđene pomorandže
Priprema: Operite i oljuštite voće. Isecite bananu na kolutiće. Izvadite sredinu kruške i iseckajte je na komadiće. Stavite voće u blender i izmiksujte sa ceđenom pomorandžom. Odmah služite. Možete koristiti i sok od jabuke umesto ceđene pomorandže. Ovaj desert će oduševiti i male i velike.
Pire od spanaća
Sastojci (za jednu porciju):
- 200 g listova spanaća
- 5 g kisele pavlake
Priprema: Odstranite peteljke spanaća i skinite što više žilica koje se nalaze na listovima (rebra). Operite ih dva ili tri puta kako biste ih očistili od zemlje, peska i insekata. Kuvajte ih 12-15 minuta na pari ili od šest do osam u ekspres-loncu. Stavite u blender i dobro izmiksujte. Dodajte kiselu pavlaku kako biste ublažili ukus. Listove spanaća možete da zamenite listovima zelene salate.
Miks od dinje
Sastojci (za jednu porciju):
- kriška dinje (1/8 dinje biće oko 150 g)
Priprema: Operite dinju. Oljuštite i izvadite semenke. Isecite na komadiće, stavite u blender i napravite miks. Kako biste sačuvali što više vitamina, dajte je bebi čim napravite porciju.
Foto: pixabay.com
ZA 12 MESECI
Sufle s tikvicom
Foto: pixabay.com
Sastojci (za dve porcije):
- pola tikvice (100 g)
- tri do četiri lista peršuna
- 15 g kukuruznog brašna
- 200 ml mleka
- jaje
Priprema: Operite i ogulite tikvicu. Kuvajte je na pari s peršunom 10 minuta. Za to vreme zagrejte rernu na 150 stepeni Celzijusa. Razblažite kukuruzno brašno mlekom i zgusnite ga na tihoj vatri. Skuvanu tikvicu izmiksujte u blenderu. Razbijte jaje i odvojte žumance od belanca. Pomešajte žumance i tikvicu. Umutite belance i lagano ga dodajte prethodnoj smesi. Sipajte smesu u dva odgovarajuća mala kalupa za sufle i pecite u rerni 25-30 minuta. Odmah služite, ali proverite temperaturu pre no što date detetu.
Šarena voćna salata od malina, kivija, jabuke i kajsije
Sastojci (za četiri porcije):
- 100 g malina
- jabuka
- kivi
- 5-7 kajsija zavisno od veličine
- 50 ml ceđene pomorandže bez šećera
- vanila u prahu na vrhu noža
Priprema: Isperite maline pod mlazom vode. Operite i ljuštite jabuku i kivi. Izvadite sredinu jabuke. Operite i raspolutite kajsije, pa izvadite koštice. Iseckajte voće na komadiće, pa ih stavite u činiju i dodajte ceđenu pomorandžu i vanilu.
Frape od dinje i jagoda
Sastojci (za jednu porciju):
- mala kriška dinje
- 5-6 jagoda
- jedna ili dve kašičice ceđenog limuna
Priprema: Oljuštite krišku dinje, pa je iseckajte na komadiće. Operite jagode i skinite peteljke. Stavite u blender i s ceđenim limunom napravite frape. Odmah služite.
Foto: pixabay.com