KONOPLJA KAO SUPERHRANA: Dar iz prirode poznat hiljadama godina izlečiće spektar bolesti
IZVOR: Dragana SIMIĆ - 11.03.2019 | 04:14
Ova biljka sadrži idealan balans hranljivih materija. Konzumacijom semenki poboljšaćete svoje mentalno zdravlje, sprečiti nastanak dijabetesa i regulisati krvni pritisak.
Lekovitost konolje, pravog dara prirode, poznata je već hiljadama godina, a kao lekovita biljka posebno se koristila u drevnoj kineskoj medicini. Smatra se da je konoplja najstarija biljka koju su ljudi uzgajali, pa čak i prva biljka koju je čovek zasadio, a da o tome postoje brojni dokazi.
Konopljina popularnost je i danas velika, a mnogi je nazivaju i superiornom biljkom, pre svega zbog visoke koncentracije proteina i odličnog balansa hranljivih materija u sebi.
ŠTITI SRCE
Foto: pixabay.com
Ova lekovita biljka najkompletniji je izvor hrane na Zemlji i ima najviše hranljivih materija u tako savršenom odnosu. Nijedan drugi izvor hrane ne snabdeva sa toliko proteina i esencijalnih ulja koji se tako idealno slažu. Semenke konoplje bogate su omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, proteinima, vitaminima A, D, E i B. Semenke konoplje pružaju niz zdravstvenih dobrobiti, podstiču zdravo mršavljenje, smanjuju loš holesterol i regulišu krvni pritisak, poboljšavaju cirkulaciju i imunitet, povećavaju energiju, regulišu optimalnu kontrolu šećera.
Omega-3 i omega-6 masne kiseline pružaju mnoge zdravstvene dobrobiti. Najznačajnije delovanje imaju na kardiovaskularni sistem. Samo konzumacija semenki konoplje može da spreči pojavu raznih srčanih bolesti.
Takođe, masne kiseline pomažu u otklanjanju upala, koje mogu da uzrokuju brojne zdravstvene probleme kao što su visoki krvni pritisak i slaba cirkulacija. Semenke konoplje sprečavaju zgrušavanje krvi, aritmiju srca, sužavanje krvnih sudova.
PROTIV RAKA
Razne studije pokazuju i da je nedostatak esencijalnih masnih kiselina povezan sa rastom ćelija karcinoma, kardiovaskularnim bolestima, raznim autoimunim poremećajima, predmenstrualnim bolovima, hormonskom neravnotežom, te poremećajima kože i kose.
Foto: pixabay.com
Danas se pojavljuje u raznim oblicima: uljima, prahu i semenkama i važi kao najdragoceniji hranljivi resurs.
Hladnim presovanjem iz ovih semenki dobija se polinezasićeno ulje.
Ono se može mešati sa drugim namirnicama poput hleba ili salate, a može se konzumirati i samo.
Od mlevenih konopljinih semenki se može napraviti i brašno.
RECEPTI
Proteinski kolačići od kokosa
Sastojci:
- šoljica kokosovog brašna
- 2 kašike konoplje u prahu
- 2 kašike kakao praha
- pola kašičice cimeta u prahu
- prašak za pecivo
- 2 kašike meda
- 2 kašike mlevenog lana
- šoljica maslaca
- šoljica zobenog mleka sa ukusom vanile
- prstohvat soli
Priprema: Zagrejte rernu na 180°C. Dobro promešajte sve suve sastojke, a onda dodajte namočene lanene semenke, maslac, zobeno mleko sa ukusom vanile i sve zajedno dobro promešajte. Od dobijene smese oblikujte kuglice. Uvaljajte ih u kokosovo brašno (kao čupavce). Stavite na papir za pečenje i pecite 10 do 15 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.
Pesto od konoplje
Foto: pixabay.com
Sastojci:
- 2 šoljice svežeg bosiljka
- šoljica semenki konoplje
- 3 kašike ulja konoplje (ako nemate, može neko drugo vama omiljeno)
- šoljica narendanog parmezana
- 3 češnja belog luka
Priprema: Bosiljak naseckajte i ubacite u mikser, a onda dodajte semenke i ulje konoplje, parmezan i beli luk. Sve dobro izmiksajte i vaš pesto je gotov. Poslužite sa testeninom, uz kuvano povrće, sa pirinčem ili sočivom.
Mleko od konoplje
Sastojci:
- šolja sirovog semena konoplje
- 3 šolje vode
- morska so
- kašičica ekstrakta vanile
- 3 do 6 urmi
Priprema: U blender stavite seme konoplje, prstohvat soli i vodu, pa miksajte jedan minut. Zatim dodajte vanilu i urme, pa mutite dok se svi sastojci ne sjedine. Konopljino mleko sipajte u flašu, zatvorite i držite u frižideru najduže tri dana.
Kome pogoduje konoplja
|