Grčki specijalitet na domaći način: Evo kako da napravite feta sir!


IZVOR: Republika - 16.03.2019 | 04:14


Feta sir se smatra jednim od najstarijih sireva na svetu! A vi ga možete napraviti sami kod kuće...

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Originalno, feta sir se pravi od kozjeg mleka, ali ni od kravljeg neće biti ništa lošiji.

Sastojci:

  • 2 l mleka
  • 1 kašika jogurta 
  • 2 kašike sirila
  • pola kašičice soli

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Za surutku: 

  • 5 kašika soli na pola litra surutke

Zagrejte mleko do 30 stepeni Celzijusa, povremeno mešajući da se ravnomerno ugreje. Ukloniti s ringle, dodati jogurt razblažen s kašikom mleka, promešajte dobro, poklopite i ostavite 1 sat na sobnoj temperaturi.

Dodajte sirilo, promešajte i ostavite na sobnoj temperaturi preko noći. Ujutru isecite usireno mleko na kockice, ostavite da stoji petnaestak minuta pa procedite kroz gazu i ostavite da otkaplje 2-4 sata. Surutku sačuvajte. Zatim premestite na hladno mesto a sutradan odmotajte sir i u činiji ga izmešajte sa pola kašičice soli. 

Na dno plitke cediljke stavite čistu gazu, sipajte sir pa prekrijte gazom i pritisnite nečim teškim. Ostavite preko noći na hladnom. Sutradan isecite kocke sira, prelijte posoljenom surutkom i ostavite u frižideru. Tako pripremljen sir treba da zri 5 dana.