Božanstvena kombinacija čokolade i pomorandže u torti bez trunke brašna!


IZVOR: Republika - 10.04.2019 | 03:14


Po ovom receptu možete napraviti kolač ili tortu, a rezultat će biti jednako primamljiv. Recept je pogodan za sve koji izbegavaju gluten u ishrani.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Sastojci:

  • 375 g pirea od pomorandži (otprilike 2 pomorandže)
  • 6 jaja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • ½ kašičica sode
  • 200 g mlevenih badema
  • 150 g šećera
  • 50 g kakao praha
  • 200 ml pavlake za šlag
  • 200 g crne čokolade

Stavite dve cele pomorandže u vodu i kuvajte ih pola sata. Nakon pola sata promenite vodu, pa kuvajte još pola sata (ovaj korak je bitan kako bi kora pomorandže izgubila gorčinu).

Foto: Photo by Mariana Vusiatytska on Unsplash

Foto: Ilustracija

Kada budu kuvane, ocedite ih, ohladite, presecite na pola, uklonite koštice i sameljite u pire.

U zasebnu činiju stavite jaja, prašak, sodu, mlevene bademe, šećer i kakao, pa u to dodajte pire od pomorandže.

Sve sastojke dobro promešajte, pa sipajte u kalup za tortu od 26 cm. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje. Ako želite deblji biskvit možete koristiti i kalup od 24 cm, jer u ovom od 26 cm će ispasti tanja kora.

Koru pecite 40-45 minuta na 180°C.

Kad se biskvit hladi, stavite pavlaku za šlag da se ugreje i prelijte preko seckane čokolade. Sve dobro izmešajte u loncu dok se čokolada potpuno ne rastopi.

Foto: Photo by lindsay Cotter on Unsplash

Foto: Ilustracija

Kada se kora malo ohladi, ostavite je u kalupu, pa preko njega sipajte pripremljeni čokoladni krem.

Tortu ostavite par sati u frižideru da se ohladi.

Napomena: umesto badema možete koristiti i neke druge orašaste plodove.

Kad je u pitanju dekoracija, zaista možete pustiti mašti na volju - kombinacija pomorandže i čokolade daje neiscrpnu inspiraciju.