Božanstvena kombinacija čokolade i pomorandže u torti bez trunke brašna!
IZVOR: Republika - 10.04.2019 | 03:14
Po ovom receptu možete napraviti kolač ili tortu, a rezultat će biti jednako primamljiv. Recept je pogodan za sve koji izbegavaju gluten u ishrani.
Sastojci:
- 375 g pirea od pomorandži (otprilike 2 pomorandže)
- 6 jaja
- 1 kesica praška za pecivo
- ½ kašičica sode
- 200 g mlevenih badema
- 150 g šećera
- 50 g kakao praha
- 200 ml pavlake za šlag
- 200 g crne čokolade
Stavite dve cele pomorandže u vodu i kuvajte ih pola sata. Nakon pola sata promenite vodu, pa kuvajte još pola sata (ovaj korak je bitan kako bi kora pomorandže izgubila gorčinu).
Foto: Photo by Mariana Vusiatytska on Unsplash
Kada budu kuvane, ocedite ih, ohladite, presecite na pola, uklonite koštice i sameljite u pire.
U zasebnu činiju stavite jaja, prašak, sodu, mlevene bademe, šećer i kakao, pa u to dodajte pire od pomorandže.
Sve sastojke dobro promešajte, pa sipajte u kalup za tortu od 26 cm. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje. Ako želite deblji biskvit možete koristiti i kalup od 24 cm, jer u ovom od 26 cm će ispasti tanja kora.
Koru pecite 40-45 minuta na 180°C.
Kad se biskvit hladi, stavite pavlaku za šlag da se ugreje i prelijte preko seckane čokolade. Sve dobro izmešajte u loncu dok se čokolada potpuno ne rastopi.
Foto: Photo by lindsay Cotter on Unsplash
Kada se kora malo ohladi, ostavite je u kalupu, pa preko njega sipajte pripremljeni čokoladni krem.
Tortu ostavite par sati u frižideru da se ohladi.
Napomena: umesto badema možete koristiti i neke druge orašaste plodove.
Kad je u pitanju dekoracija, zaista možete pustiti mašti na volju - kombinacija pomorandže i čokolade daje neiscrpnu inspiraciju.