CRVENI IZVOR ZDRAVLJA: Paradajz popravlja vid i ubrzava varenje
IZVOR: Dragana SIMIĆ - 13.09.2017 | 03:14
Redovnim konzumiranjem ovog povrća možete smanjiti nivo holesterola, očistiti organizam od toksina i sprečiti nastanak kancera
Paradajz, bez obzira da li ga jedete kao salatu, u barenoj ili pečenoj formi, kao preliv ili sok, koristan je u prevenciji mnogih bolesti.
S obzirom na to da je bogat vitaminima C, B, A i K i mineralnim solima poput kalijuma, natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa spada u jednu od najzdravijih namirnica.
Likopen, antioksidans koji se nalazi u paradajzu, štiti od nastanka arteroskleroze i infarkta srca. Zbog likopena, paradajz će vas zaštiti i od kardiovaskularnih bolesti. Redovnim konzumiranjem paradajza smanjićete nivo holesterola i triglicerida u krvi i smanjiti taloženje masti u krvnim sudovima.
Značajan je i u prevenciji malignih bolesti, a njegova redovna konzumacija može da spreči pojavu raka želuca, debelog creva, prostate.
Paradajz popravlja vid jer sadrži i vitamin A, koji sprečava oštećenja i makularnu degeneraciju. Pomaže rad bubrega i jetre, a time i čišćenje organizma.
Zahvaljujući niacinu u ovom povrću, paradajz smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, a podiže nivo dobrog.
Redovnim jedenjem paradajza možete sačuvati zdravlje probavnog sistema. Paradajz sprečava dijareju i zatvor, te učinkovito uklanja toksine iz tela. Vlakna u paradajzu daju osećaj sitosti, pa ga obavezno uvrstite u svakodnevni meni ukoliko želite da regulišete telesnu težinu.
Istraživanja su pokazala da vam samo jedan paradajz može zadovoljiti oko 40 odsto dnevne potrebe za vitaminom C. Paradajz sadrži i vitamin K, koji kontroliše krvarenje i zgrušavanje krvi, te je idealan za bolju cirkulaciju.
RECEPTI
Sok od paradajza
Sastojci:
- 5 kg paradajza
- kašičica soli
Priprema:
Operite paradajz, očistite od peteljki, isecite ga na manje delove, a onda ga dodatno usitnite. Paradajz možete da sameljete u blenderu ili sokovniku ili da ga izgnječite rukama ili pasirkom za pire.
Kuvajte paradajz na tihoj vatri i polako mešajte, pa kada počne da se odvaja kožica, procedite ili kroz gazu ili kroz cediljku. Vratite sok od paradajza da se još kuva sve dok ne prestane da se pojavljuje bela pena.
Ovako pripremljen sok od paradajza sipajte u vruće sterilisane tegle i pustite ih da se potpuno prirodno ohlade, pa tek onda odložite na tamno i hladno mesto.
Mešana salata
Sastojci:
- paradajz
- crni luk
- paprika
- avokado
- krastavac
- so
- ulje
- sirće
Priprema:
Paradajz isecite na kriške ili na kolutove, kao i krastavac, papriku i avokado. Zatim iseckajte luk na listiće ili kriške. U posudicu sjedinite luk koji ste iseckali, iseckani sveži bosiljak i dodajte u to biber, so i postepeno ulje i sirće dok to mešate. Taj dresing zatim prelijte preko iseckanog povrća. Blago promešajte i odmah služite.
Ljuti sos od paradajza
Sastojci:
- 125 ml maslinovog ulja
- 10 čena belog luka
- 700 g paradajza
- 2 kašičice soli
- 3 čili papričice
Priprema:
Ugrejte ulje u tiganju, pa dodajte naseckani, oguljeni paradajz, cele čenove belog luka i ljute papričice. Posolite i ostavite da se kuva sat vremena. Ispasirajte i poslužite.