SPAS ZA SRCE: Lubenica snižava pritisak


IZVOR: Dragana SIMIĆ - 14.09.2017 | 03:14


Antioksidantna svojstva lubenice izbacuju otrove iz organizma, a odlična je i u borbi protiv kamena u bubregu i hidrataciji čitavog organizma

Foto: pixabay.com

Lubenica, ukusna i zdrava

Sezona lubenica je uveliko u toku, a ova prava letnja poslastica iz mnogo razloga treba da bude deo vašeg dnevnog menija. S obzirom na to da ovo povrće u sebi sadrži 93 odsto vode, pre svega

predstavlja odličan način da hidrirate svoj organizam, posebno u letnjim mesecima. Lubenica je veliki izvor vitamina A i C, ali i minerala kao što su kalijum i magnezijum. Konzumiranjem ovog slatkog voća podstiče se rad kardiovaskularnog i imunološkog sistema i skida se višak masnoće. Bogata je likopenom i betakarotenom, koji štite srce i krvne sudove od oštećenja, ali i snižava krvni pritisak.

Lubenica povećava peristaltiku (pokretljivost) creva zahvaljujući velikoj količini vlakana i izuzetno brzo eliminiše višak holesterola. Ovo voće možete jesti u velikim količinama jer ima svega 30 kcal u 100 grama. Zahvaljujući visokom sadržaju vode, stvara osećaj sitosti i smanjuje potrebu za drugom hranom, zbog čega možete da dovedete svoju liniju do savršenstva. Pomaže kod reumatskih bolova i artritisa, odnosno zapaljenja zglobova i smanjuje bolove nastale usled degenerativnih promena na kostima. Preporučuje se i za osobe koje imaju problema sa bubrezima, zbog svog diuretičkog svojstva.

Iako sadrži malo kalorija, lubenica ima visok glikemijski indeks, zbog čega se dijabetičarima savetuje da je jedu za užinu u manjim količinama ili da im to bude zamena za večeru. Preporučuje se i da se ovo slatko povrće koristi i nakon uzimanja antibiotika.

RECEPTI:

 

Sladoled od lubenice

Sastojci:

  • dve šolje slatke pavlake
  • litar zaslađenog kondenzovanog mleka
  • pola šolje pirea od lubenice
  • šoljica čokoladnih mrvica (po želji)
  • kašičica morske soli

Priprema:

Umutite slatku pavlaku u jednoj činiji, a u odvojenoj posudi umutite kondenzovano mleko i pire od lubenice. Dodajte sastojcima umućenu slatku pavlaku. Izlijte sve u posude po želji, pospite čoko-mrvicama i solju. Ostavite u zamrzivaču minimalno šest sati, dok se ne stegne. Držite u zamrzivaču kako se ne bi otopio.

Foto: pixabay.com

Lubenica je zapravo povrće

Salata od lubenice

Sastojci:

  • lubenica
  • rukola
  • feta sir
  • masline

Priprema:

Sve sastojke pomešajte i začinite solju, biberom i devičanskim maslinovim uljem. Možete dodati i malo sirćeta po želji.

Lubenica s limetom i medom na žaru

Sastojci:

  • nekoliko parčića lubenice
  • med za mazanje lubenice
  • sok od dve limete
  • narendana kora od pola limete
  • 3 kašike meda
  • 2 kašike vode
  • malo bibera
  • malo soli

Priprema:

Lubenicu isecite na komade debljine oko tri centimetra i svaki namažite medom, pa stavite na roštilj da se peku. Pecite dok ne dobije blagosmeđu boju (oko dva minuta na svakoj strani). Stavite na tanjir i prelijte sa malo sirupa od limete i meda.

Osvežavajući napitak

Priprema:

Srce lubenice očistite od koštica i iseckajte na manje komade. Komade stavite u blender, dodajte šećer po želji i umiksujte. Ako je napitak gust, dodajte vodu ili kockice leda. U sok možete dodati i maline, kupine i jagode. Ko voli kiseliji ukus, može da doda limun.