Najbolje marinade za savršen roštilj: Osnovna, u tamnom pivu, pikantna, slatkoljuta...


IZVOR: Bojana PAUNOVIĆ - 13.08.2019 | 03:14


Marinade su mešavina neke vrste masnoće i kiseline uz dodatak začina, s ciljem da delimično omekšaju meso i začine ga. Meso se zato stavlja u marinadu najkasnije tri sata pre nego će ići na roštilj. Možemo ga držati i duže, ali u tom slučaju izbegavajte da dodate u marinadu veću količinu soli jer so ima tendenciju izvlačenja vlage iz mesa. To bi kod pečenja moglo da rezultira suvim i drvenastim mesom.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Ako koristite beli i crni luk, beli luk usitnite, a crni posolite i ostavite da odstoji. U marinadu dodajte samo sok od luka ili i njega jako dobro usitnite, gotovo do kaše.

U oba slučaja, možete da se odlučite za prah. Jedino je važno da vam na mesu ne ostanu komadi luka ili belog luka jer bi to moglo dovesti do njihovog zagorevanja i gorčine mesa.

Osnovna marinada

Sastojci:

100 ml maslinovog ulja

100 ml jabukovog sirćeta

1/2 kašičice soli

sveže krupno mleveni biber

3-4 čena belog luka

Priprema:

Usitnjeni beli luk stavite u posudu, dodajte so i biber, pa uz kašiku ulja i sirćeta dobro izmešajte. Kad dobijete emulziju, dodajte i preostalu količinu ulja i sirćeta, pa time dobro protrljajte meso sa svih strana. Pogodna je za sve vrste mesa, kao i za ribu.

U osnovnu marinadu možete dodavati razne vrste začina po ukusu i tako dobiti nekoliko različitih marinada.

Foto: pixabay.com

BBQ marinada

Posebno pogodna za svinjetinu

Sastojci:

šoljica kečapa

2 kašičice šećera

1/2 šoljice vode

1/4 šoljice sirćeta

kašičica soli

kašičica belog luka u prahu ili 2 usitnjena čena

kašika senfa

kašičica mlevene crvene paprike

Priprema:

Sve sastojke stavite u posudu i zagrejte na laganoj vatri. Pustite da prokuva, smanjite vatru i ostavite da se marinada polako kuva jedan sat. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa je prebacite u staklenu posudu s poklopcem. Čuvajte u frižideru.

Bela marinada

Ova marinada se koristi nakon pečenja mesa. Meso začinite željenim začinima, a nakon pečenja prelijte ovom ukusnom marinadom.

Sastojci:

4 kašike majoneza

2 kašike sirćeta

kašika limunovog soka

kašika rena

kašičica senfa

kašičica kajenskog bibera

Priprema:

Sve sastojke stavite u posudu i promešajte žicom za mućenje. Prelijte preko pečenog mesa.

Foto: pixabay.com

Marinada od tamnog piva

Sastojci:

200 ml kečapa

100 ml jabukovog sirćeta

330 ml tamnog piva

100 g smeđeg šećera

kašičica soli

kašičica mlevenog bibera

kašika belog luka u prahu

1/2 kašičice mlevenog čilija

Priprema:

Sve sastojke stavite u posudu za kuvanje i uz konstantno mešanje kuvajte na umerenoj vatri. Nakon 30-40 minuta, kada postignete željenu gustinu, sklonite s vatre i pustite da se ohladi u potpunosti. Ohlađeni sos prebacite u posudu s poklopcem i čuvajte u frižideru.

Slatkoljuta marinada

Sastojci:

100 g smeđeg šećera

kašika soli

kašika čilija u prahu

kašika belog luka u prahu

kašika kajenskog bibera

kašika mlevenog pimenta

200 ml ulja

Priprema:

Sve sastojke pomešajte i čuvajte u zatvorenoj posudi.

Foto: pixabay.com

Pikantna marinada

Sastojci:

kašika čilija u prahu

kašika smeđeg šećera

1/2 kašike soli

1/2 kašike bibera

1/2 kašike belog luka u prahu

kašika crvene paprike

1/2 kašike kajenskog bibera

200 ml maslinovog ulja

2 kašike senfa

Priprema:

Sve sastojke stavite u posudu i promešajte. Marinadom premažite meso ili povrće i ostavite preko noći u frižideru.

Marinada s jogurtom

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Sastojci:

200 ml jogurta

2 kašike suncokretovog ulja

kora i sok jedne pomorandže

manji crni luk

2 čena belog luka

korijander

1/2 kašičice cimeta

kašičica sveže rendanog đumbira

1/2 kašičice soli

mleveni biber

Priprema:

U posudi usitnite suve sastojke uz dodatak ulja, pa sve pomešajte s jogurtom, sokom i korom pomorandže.

Premazi za meso

Ako vam je ostalo marinade, dodajte joj tečnosti u vidu bujona, vina, piva ili malo vode i poslužiće kao premaz kojim možete dodatno začiniti, ali i vlažiti meso na roštilju za vreme pečenja ili poslednjih od pet do 15 minuta, zavisno od sastojaka i vrste mesa.

Osnovni premaz

Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja

jabukovo sirće

200 ml bujona ili vode

2-3 čena belog luka

začinsko bilje po želji

1/2 kašičice soli

biber

Priprema:

Možete se poigrati varijacijama, pa umesto ulja dodati vinsko sirće ili sok i koru limuna, a meso premazivati sve vreme pečenja, kod svakog okretanja. Premaz je pogodan za sve vrste mesa.

Foto: pixabay.com

Teksaski premaz

Sastojci:

200 ml pasiranog paradajza

kašika smeđeg šećera

200 ml vinskog sirćeta

vuster sos

kašika suncokretovog ulja

1/2 kašičice soli

biber po ukusu

začini po izboru: kim, korijander, kajenski biber, mlevena paprika...

100 ml svetlog piva

Priprema:

Paradajz kratko propržite na ugrejanom ulju, dodajte šećer, sirće i ostale začine (kim, korijander, kajenski biber ili mlevenu papriku), na kraju i pivo, pa kratko prokuvajte da se umak srednje zgusne. Kombinujte uz svinjetinu, a najbolje se slaže sa svinjskim rebarcima. Meso premazujte poslednjih 15 minuta, najviše pola sata kod većih komada mesa, da vam šećer koji premaz sadrži ne zagori. Osim za premazivanje, ohlađen možete koristiti i kao sos, pa već pečeno meso prelivati ili ga umakati.

Šta sadrži dobra marinada

Dobra marinada sadrži maslinovo ulje, kiselinu za omekšavanje proteina (sok citrusa, sirće, vino), luk (beli luk, crveni luk, šalot), sveže ili sušeno začinsko bilje, šećer za ravnotežu ukusa i so da ga pojača.

Vreme mariniranja

Vreme mariniranja zavisi od veličine i vrste mesa. Meso treba marinirati bar 30 minuta. Riba se marinira najduže sat vremena, piletina i svinjetina do 12 sati, govedina i jagnjetina do 24 sata. Duže mariniranje odnosi se na velike komade kompaktnog mesa.

Pečenje mariniranog mesa

Pola sata pre pečenja izvadite meso iz frižidera i iz marinade, pa sačekajte da dostigne sobnu temperaturu. Pre nego što ga stavite na roštilj, uklonite s njega eventualno preostale komadiće iz marinade kako za vreme pečenja mesa ne bi kapljalo po uglju.