Najbolje marinade za savršen roštilj: Osnovna, u tamnom pivu, pikantna, slatkoljuta...
IZVOR: Bojana PAUNOVIĆ - 13.08.2019 | 03:14
Marinade su mešavina neke vrste masnoće i kiseline uz dodatak začina, s ciljem da delimično omekšaju meso i začine ga. Meso se zato stavlja u marinadu najkasnije tri sata pre nego će ići na roštilj. Možemo ga držati i duže, ali u tom slučaju izbegavajte da dodate u marinadu veću količinu soli jer so ima tendenciju izvlačenja vlage iz mesa. To bi kod pečenja moglo da rezultira suvim i drvenastim mesom.
Ako koristite beli i crni luk, beli luk usitnite, a crni posolite i ostavite da odstoji. U marinadu dodajte samo sok od luka ili i njega jako dobro usitnite, gotovo do kaše.
U oba slučaja, možete da se odlučite za prah. Jedino je važno da vam na mesu ne ostanu komadi luka ili belog luka jer bi to moglo dovesti do njihovog zagorevanja i gorčine mesa.
Osnovna marinadaSastojci: 100 ml maslinovog ulja 100 ml jabukovog sirćeta 1/2 kašičice soli sveže krupno mleveni biber 3-4 čena belog luka Priprema: Usitnjeni beli luk stavite u posudu, dodajte so i biber, pa uz kašiku ulja i sirćeta dobro izmešajte. Kad dobijete emulziju, dodajte i preostalu količinu ulja i sirćeta, pa time dobro protrljajte meso sa svih strana. Pogodna je za sve vrste mesa, kao i za ribu. U osnovnu marinadu možete dodavati razne vrste začina po ukusu i tako dobiti nekoliko različitih marinada.
Foto: pixabay.com BBQ marinadaPosebno pogodna za svinjetinu Sastojci: šoljica kečapa 2 kašičice šećera 1/2 šoljice vode 1/4 šoljice sirćeta kašičica soli kašičica belog luka u prahu ili 2 usitnjena čena kašika senfa kašičica mlevene crvene paprike Priprema: Sve sastojke stavite u posudu i zagrejte na laganoj vatri. Pustite da prokuva, smanjite vatru i ostavite da se marinada polako kuva jedan sat. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa je prebacite u staklenu posudu s poklopcem. Čuvajte u frižideru. |
Bela marinadaOva marinada se koristi nakon pečenja mesa. Meso začinite željenim začinima, a nakon pečenja prelijte ovom ukusnom marinadom. Sastojci: 4 kašike majoneza 2 kašike sirćeta kašika limunovog soka kašika rena kašičica senfa kašičica kajenskog bibera Priprema: Sve sastojke stavite u posudu i promešajte žicom za mućenje. Prelijte preko pečenog mesa.
Foto: pixabay.com Marinada od tamnog pivaSastojci: 200 ml kečapa 100 ml jabukovog sirćeta 330 ml tamnog piva 100 g smeđeg šećera kašičica soli kašičica mlevenog bibera kašika belog luka u prahu 1/2 kašičice mlevenog čilija Priprema: Sve sastojke stavite u posudu za kuvanje i uz konstantno mešanje kuvajte na umerenoj vatri. Nakon 30-40 minuta, kada postignete željenu gustinu, sklonite s vatre i pustite da se ohladi u potpunosti. Ohlađeni sos prebacite u posudu s poklopcem i čuvajte u frižideru. Slatkoljuta marinadaSastojci: 100 g smeđeg šećera kašika soli kašika čilija u prahu kašika belog luka u prahu kašika kajenskog bibera kašika mlevenog pimenta 200 ml ulja Priprema: Sve sastojke pomešajte i čuvajte u zatvorenoj posudi. |
Foto: pixabay.com Pikantna marinadaSastojci: kašika čilija u prahu kašika smeđeg šećera 1/2 kašike soli 1/2 kašike bibera 1/2 kašike belog luka u prahu kašika crvene paprike 1/2 kašike kajenskog bibera 200 ml maslinovog ulja 2 kašike senfa Priprema: Sve sastojke stavite u posudu i promešajte. Marinadom premažite meso ili povrće i ostavite preko noći u frižideru. Marinada s jogurtomFoto: pixabay.com Sastojci: 200 ml jogurta 2 kašike suncokretovog ulja kora i sok jedne pomorandže manji crni luk 2 čena belog luka korijander 1/2 kašičice cimeta kašičica sveže rendanog đumbira 1/2 kašičice soli mleveni biber Priprema: U posudi usitnite suve sastojke uz dodatak ulja, pa sve pomešajte s jogurtom, sokom i korom pomorandže. Premazi za mesoAko vam je ostalo marinade, dodajte joj tečnosti u vidu bujona, vina, piva ili malo vode i poslužiće kao premaz kojim možete dodatno začiniti, ali i vlažiti meso na roštilju za vreme pečenja ili poslednjih od pet do 15 minuta, zavisno od sastojaka i vrste mesa. Osnovni premazSastojci: 2 kašike maslinovog ulja jabukovo sirće 200 ml bujona ili vode 2-3 čena belog luka začinsko bilje po želji 1/2 kašičice soli biber Priprema: Možete se poigrati varijacijama, pa umesto ulja dodati vinsko sirće ili sok i koru limuna, a meso premazivati sve vreme pečenja, kod svakog okretanja. Premaz je pogodan za sve vrste mesa.
Foto: pixabay.com Teksaski premazSastojci: 200 ml pasiranog paradajza kašika smeđeg šećera 200 ml vinskog sirćeta vuster sos kašika suncokretovog ulja 1/2 kašičice soli biber po ukusu začini po izboru: kim, korijander, kajenski biber, mlevena paprika... 100 ml svetlog piva Priprema: Paradajz kratko propržite na ugrejanom ulju, dodajte šećer, sirće i ostale začine (kim, korijander, kajenski biber ili mlevenu papriku), na kraju i pivo, pa kratko prokuvajte da se umak srednje zgusne. Kombinujte uz svinjetinu, a najbolje se slaže sa svinjskim rebarcima. Meso premazujte poslednjih 15 minuta, najviše pola sata kod većih komada mesa, da vam šećer koji premaz sadrži ne zagori. Osim za premazivanje, ohlađen možete koristiti i kao sos, pa već pečeno meso prelivati ili ga umakati. |
Šta sadrži dobra marinadaDobra marinada sadrži maslinovo ulje, kiselinu za omekšavanje proteina (sok citrusa, sirće, vino), luk (beli luk, crveni luk, šalot), sveže ili sušeno začinsko bilje, šećer za ravnotežu ukusa i so da ga pojača. Vreme mariniranjaVreme mariniranja zavisi od veličine i vrste mesa. Meso treba marinirati bar 30 minuta. Riba se marinira najduže sat vremena, piletina i svinjetina do 12 sati, govedina i jagnjetina do 24 sata. Duže mariniranje odnosi se na velike komade kompaktnog mesa. Pečenje mariniranog mesaPola sata pre pečenja izvadite meso iz frižidera i iz marinade, pa sačekajte da dostigne sobnu temperaturu. Pre nego što ga stavite na roštilj, uklonite s njega eventualno preostale komadiće iz marinade kako za vreme pečenja mesa ne bi kapljalo po uglju. |