Preukusni "vege" recepti: Morate da isprobate


IZVOR: E. S. T. - 15.08.2019 | 03:14


Volite li zdravu vege klopu? Ako ne volite, morate da je probate jer ćete se oduševiti! Tražićete porciju više!

Foto: pixabay.com

Preukusna Vege hrana

Predstavljamo vam nekoliko preukusnih vege recepata!

Krem supa od tikvica

Foto: pixabay.com

Tikvice

Sastojci:

- 600 g tikvica

- 300 g krompira

- 80 g luka

- 1-2 čena belog luka

- 100 ml pavlake za kuvanje

- 1,5 l vode

- 2 kašike maslaca

- 2-3 kašike limunovog soka

- kašika biljnog začina

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Priprema:

Maslac zagrejte i prodinstajte luk da postane staklast. Zatim dodajte iseckane tikvice i sve zajedno kratko prodinstajte. Dodajte iseckani krompir, litar vode, biljni začin i kuvajte oko 20 minuta. Na kraju dodajte beli luk. Kuvano povrće usitnite, dodajte ostatak vode, pavlaku i limunov sok, pa sve zajedno kratko prokuvajte. Krem supu od tikvica možete poslužiti uz mocarelu isečenu na kockice.

Pljeskavice od pirinča i šargarepe

Foto: pixabay.com

Šargarepa

Sastojci:

- šolja od 250 ml pirinča

- 2 šargarepe

- kašika suvog začina

- malo soli i bibera, peršunov list

- 3-4 kašike brašna

Priprema:

U šerpu staviti pirinač i šargarepu iseckanu na kolutiće. Naliti dve čaše vode i staviti da se kuva oko 15 minuta. Smanjiti vatru kada provri. Skloniti sa vatre i poklopiti. Ostaviti da odstoji 15 minuta. Posle 15 minuta ocediti višak vode iz šerpe (ako ga ima, zavisi od pirinča). Ispasirati šargarepu i pirinač u šerpi. Dodati prvo tri kašike brašna i začine i promešati da se sve sjedini. Masa treba da je gusta, ali lepljiva, a ukoliko je baš jako lepljiva, dodati još jednu kašiku brašna i sve sjediniti. Zagrejati ulje, pokvasiti ruke i oblikovati male pljeskavice. Peći sa obe strane na nešto jačoj vatri, ali ne na najjačoj da ne izgore. Pečene burgere slagati na ubrus, pa poslužiti.

Namaz od avokada

Foto: pixabay.com

Avokado

Sastojci:

ZA NAMAZ:

- zreo avokado (350 g)

- kašičica limunovog soka

- kašika maslinovog ulja

- čen belog luka

- so

- crni mleveni biber

- kašika naseckanog peršuna

ZA POSLUŽIVANJE:

- 8 manjih lepinja integralnog ili kukuruznog hleba

- 100 g čeri paradajza

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Priprema:

Avokado presecite po dužini, odstranite košticu i kašikom izvadite mesnati deo. Od njega napravite pire i umešajte limunov sok, maslinovo ulje, zgnječeni beli luk, so, biber i peršun. Namaz servirajte u ljusci avokada i poslužite uz hleb i paradajz.

Vege sataraš

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Sastojci:

- 500 g paprike

- 500 g paradajza

- glavica većeg luka

- 5 kašika ulja

- kašičica šećera

- so

- crni mleveni biber

- kašika biljnog začina

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Priprema:

Papriku očistite i isecite na manje komadiće, a luk na listiće. Paradajz ogulite, odstranite semenke i isecite. U širokom tiganju na ugrejanom ulju prodinstajte luk, dodajte šećer, a zatim pripremljenu papriku. Kad paprika malo omekša, umešajte paradajz i biljni začin, pa nastavite da dinstate sve dok sva tečnost ne ispari. Na kraju sataraš dosolite i prodinstajte još malo.