Preukusni "vege" recepti: Morate da isprobate
IZVOR: E. S. T. - 15.08.2019 | 03:14
Volite li zdravu vege klopu? Ako ne volite, morate da je probate jer ćete se oduševiti! Tražićete porciju više!
Predstavljamo vam nekoliko preukusnih vege recepata!
Krem supa od tikvica
Foto: pixabay.com
Sastojci:
- 600 g tikvica
- 300 g krompira
- 80 g luka
- 1-2 čena belog luka
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 1,5 l vode
- 2 kašike maslaca
- 2-3 kašike limunovog soka
- kašika biljnog začina
Foto: pixabay.com
Priprema:
Maslac zagrejte i prodinstajte luk da postane staklast. Zatim dodajte iseckane tikvice i sve zajedno kratko prodinstajte. Dodajte iseckani krompir, litar vode, biljni začin i kuvajte oko 20 minuta. Na kraju dodajte beli luk. Kuvano povrće usitnite, dodajte ostatak vode, pavlaku i limunov sok, pa sve zajedno kratko prokuvajte. Krem supu od tikvica možete poslužiti uz mocarelu isečenu na kockice.
Pljeskavice od pirinča i šargarepe
Foto: pixabay.com
Sastojci:
- šolja od 250 ml pirinča
- 2 šargarepe
- kašika suvog začina
- malo soli i bibera, peršunov list
- 3-4 kašike brašna
Priprema:
U šerpu staviti pirinač i šargarepu iseckanu na kolutiće. Naliti dve čaše vode i staviti da se kuva oko 15 minuta. Smanjiti vatru kada provri. Skloniti sa vatre i poklopiti. Ostaviti da odstoji 15 minuta. Posle 15 minuta ocediti višak vode iz šerpe (ako ga ima, zavisi od pirinča). Ispasirati šargarepu i pirinač u šerpi. Dodati prvo tri kašike brašna i začine i promešati da se sve sjedini. Masa treba da je gusta, ali lepljiva, a ukoliko je baš jako lepljiva, dodati još jednu kašiku brašna i sve sjediniti. Zagrejati ulje, pokvasiti ruke i oblikovati male pljeskavice. Peći sa obe strane na nešto jačoj vatri, ali ne na najjačoj da ne izgore. Pečene burgere slagati na ubrus, pa poslužiti.
Namaz od avokada
Foto: pixabay.com
Sastojci:
ZA NAMAZ:
- zreo avokado (350 g)
- kašičica limunovog soka
- kašika maslinovog ulja
- čen belog luka
- so
- crni mleveni biber
- kašika naseckanog peršuna
ZA POSLUŽIVANJE:
- 8 manjih lepinja integralnog ili kukuruznog hleba
- 100 g čeri paradajza
Foto: pixabay.com
Priprema:
Avokado presecite po dužini, odstranite košticu i kašikom izvadite mesnati deo. Od njega napravite pire i umešajte limunov sok, maslinovo ulje, zgnječeni beli luk, so, biber i peršun. Namaz servirajte u ljusci avokada i poslužite uz hleb i paradajz.
Vege sataraš
Foto: pixabay.com
Sastojci:
- 500 g paprike
- 500 g paradajza
- glavica većeg luka
- 5 kašika ulja
- kašičica šećera
- so
- crni mleveni biber
- kašika biljnog začina
Foto: pixabay.com
Priprema:
Papriku očistite i isecite na manje komadiće, a luk na listiće. Paradajz ogulite, odstranite semenke i isecite. U širokom tiganju na ugrejanom ulju prodinstajte luk, dodajte šećer, a zatim pripremljenu papriku. Kad paprika malo omekša, umešajte paradajz i biljni začin, pa nastavite da dinstate sve dok sva tečnost ne ispari. Na kraju sataraš dosolite i prodinstajte još malo.