Grašak kao melem za ceo organizam: Zelena zrna za zdravlje
IZVOR: E. S. T. - 18.08.2019 | 03:14
Samonikli grašak u ljudskoj ishrani koristio se još u neolitu. Zrna graška pronađena su u starogrčkim grobnicama koje datiraju iz 6.000 godina pre Hrista, a rado su ga jeli i Egipćani.
Grašak je bogat izvor ugljenih hidrata, fruktoze, bakra, belančevina, vlakana, biljnih masti... Od minerala obiluje gvožđem, manganom, cinkom, magnezijumom, kao i vitaminima B grupe, C i E, koji ostaje postojan i tokom kuvanja.
Preporučuje se za ishranu dece i trudnica, kao i bolesnicima posle dugog uzimanja antibiotika kako bi poboljšali metabolizam i oporavili organizam. Konzumiranje graška preporučuje se i ljudima koji pate od anemije, anksioznosti, bolesti srca i krvnih sudova, kod bronhitisa, glavobolje… Veruje se, iako to nije naučno dokazano, da mlad grašak pomaže i kod impotencije, neplodnosti, nesanice, problema s kostima, metabolizmom i nervima.
Osim toga, belančevine iz graška pomažu u borbi protiv hronične upale bubrega, koja, ako se ne leči kako treba, može da dovede do otkazivanja bubrega. Stručnjaci su utvrdili da belančevine iz graška povoljno utiču i na održavanje normalne vrednosti krvnog pritiska.
Opna graška sadrži teško svarljiva jedinjenja vlakana i pektinskih materija, zbog čega se preporučuje korišćenje osušenih plodova u obliku brašna. U narodnoj medicini brašno graška koristi se u obliku vlažnih i toplih kašastih obloga za lečenje osipa po koži i čireva.
Grašak se ne preporučuje osobama koje su alergične na ovu namirnicu, pa bi trebalo u potpunosti da je izbace iz ishrane.
100 GRAMA GRAŠKA SADRŽI:* Kalorije 81 * Masti 0, 40 g * Ugljeni hidrati 14, 45 * Proteini 5, 42 * Dijetalna vlakna 5,7 g * Vitamin C 40 mg * Šećer 5, 67 g |
Recepti za jela od graška: |
Ragu sa graškom
Foto: pixabay.com
Sastojci:
- 600 g junetine
- 100 g graška
- glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 250 g krompira
- 100 ml paradajz-soka
- lovorov list
- pola kašičice majčine dušice
- so, biber
- 300 ml vode
- 2 šargarepe
- kašika brašna
Priprema:
Meso isecite na krupne kocke i pržite ih na zagrejanom ulju dok ne porumene sa svih strana. Dodajte seckani crni i beli luk, paradajz-sok, lovor, so i majčinu dušicu, poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko dva sata. U to spustite grašak, kolutove šargarepe, isečeni krompir, te nastavite s kuvanjem dok povrće ne omekša. Na kraju umešajte brašno razmućeno sa malo vode i ostavite jelo na tihoj vatri da se krčka još pola sata.
Potaž od graška
Foto: pixabay.com
Sastojci:
- 500 g graška
- glavica crnog luka
- 1/2 čena belog luka
- l/2 šargarepe
- l/2 krompira
- 200 ml neutralne pavlake
- maslinovo ulje
- so, biber
Priprema:
Na zagrejanom maslinovom ulju propržite sitno iseckan crni luk. Kad postane staklast, dodajte iseckan beli luk i još malo prodinstajte. Zatim dodajte šargarepu i krompir isečen na kocke, prelijte sa malo vode i kuvajte desetak minuta. Kad krompir i šargarepa postanu mekani, dodajte grašak, oko litar vode, so i biber i kuvajte 15 minuta. Zatim sve usitnite štapnim mikserom. U potaž sipajte neutralnu pavlaku, začine po želji (peršun ili mirođiju) i vratite na vatru da sve još jednom kratko provri.
Pire od graška
Foto: pixabay.com
Sastojci:
- 500 g graška
- kašika putera
- čen belog luka
- so
- začini po želji
Priprema:
Grašak kuvati u malo vode, a kad provri, posoliti po ukusu i dodati čen belog luka u komadu. Pred kraj kuvanja, dodati začine po ukusu. Skuvan grašak procediti, staviti u posudu za miksanje, dodati 50 ml tečnosti u kojoj se kuvao i maslac. Dobro izmiksati štapnim mikserom. Uz pire od graška možete poslužiti faširane šnicle, pečeno pileće belo meso, ribu...