(RECEPT) Spremite brzo, uživajte natenane: Idealna čokoladna torta!
IZVOR: kurir.rs, Republika - 25.08.2019 | 03:14
Zasladite se posle ručka, pozovite prijatelje ili možda baš onog komšiju koji vam se sviđa. Niko neće ostati ravnodušan!
Uvek je dobro vreme za čokoladu, a mnogima je čokoladna torta omiljeni slatkiš. Za pola sata ćete imati desert koji se vrlo jednostavno pravi!
Potrebno je:
(za biskvit)
4 jaja
4 kašike glatkog brašna
pola praška za pecivo
100 g čokolade za kuvanje
100 g šećera
200 g maslaca
Foto: pixabay.com
(za fil)
500 ml slatke pavlake
250 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Prosejte brašno pomešano s praškom za pecivo u dubljoj činiji. Na pari otopite maslac i čokoladu, pa razdvojte belance i žumance. U dubljoj posudi izmiksajte žumanca sa šećerom, dodajte im otopljeni maslac i čokoladu, promešajte, pa dodajte prosejano brašno s praškom za pecivo. U drugoj posudi napravite šne od belanaca, pa pažljivo špatulom umešajte šne u čokoladnu smesu.
Kalup za tortu prečnika 23-24 cm obložite papirom za pečenje, pa izlijte pripremljenu smesu. Smesu možete peći u četvrtastom kalupu veličine 35×24 cm. Stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C i pecite oko 20 minuta.
Napravite fil tako što ćete čokoladu sitno iseckati, a slatku pavlaku zagrejati do tačke vrenja. Zagrejanu slatku pavlaku prelijte preko čokolade pa promešajte.
Pečenu podlogu izbodite viljuškom i prelijte toplim filom (treba da bude dosta tečan). Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa potom kolač dobro ohladite u frižideru i tek onda skinite obruč, ako ste ga pekli kao tortu.