Postanite "svetska" domaćica preko noći: Ovo je najjednostavniji recept za KREM BRULE!
IZVOR: Republika - 15.09.2019 | 03:14
Da li ste za "krem brule"? Zvuči tako egzotično i pomalo nedostižno jer ste sigurno o pomislili - kako napraviti to čudo?! Istina je, zapravo, sasvim drugačija. Nema ništa lakše od spremanja najpopularnijeg francuskog dezerta.
Recept za krem brule (crème brulée) ili "zapečeni krem" pojavljuje se krajem 17. veka. Ova poslastica se sastoji od kremastog fila i hrskave karamel korice.
Za pravi užitak, savetujemo vam da kolač prenoći u frižideru, a da gorionikom, kuhinjskim brenerom, koricu napravite neposredno pre služenja. Na taj način, pored demonstriranja kulinarskog mađioničarskog trika, dobijate i spoj hladnog fila i tople karamel kore.
Sastojci:
- jedan štap vanile ili 5 ml esencije vanile
- 500 ml slatke pavlake
- 6 žumanaca
- 100 gr kristal šećera + još malo za preliv
Priprema:
Vrhom noža izvadite srž iz šipke vanile.
Vanilu sipajte u pavlaku i stavite da se kuva, ali vodite računa da ne prokljluča. Dok se pavlaka greje, umutite žumanca sa šećerom. Smesi sa jajima dodajte toplu pavlaku i vanilu i promešajte.
Vatrostalnu posudu stavite u pleh u koji ćete sipati toplu vodu. U vatrostalnu posudu sipajte umućenu masu kroz cediljku. Pecite u rerni na temperaturi od 180 stepeni oko 35 do 40 minuta. Kada je krem pečen, izvadite vatrostalnu posudu iz vodene kupke, ohladite ga i stavite u frižider.
Foto: pixabay.com
Neposredno pre služenja izvadite kolač iz frižidera, pospite ga šećerom i zapalite kuhinjskim brenerom. Za još finiju koricu, možete se odlučiti i za prah-šećer.
Poslužite gotov desert dok je još korica topla, jer je tada užitak u krem bruleu najveći.