Bakin recept za mekike! Evo kako da vam testo ispadne meko kao duša


IZVOR: blic.rs, Republika - 01.12.2019 | 04:14


Mekike se mogu jesti bez ikakvog dodatka, a uz njih se može dodati i kiselo mleko, šunka, pršuta, sir, orasi, šećer, med, puter, džem, šta god vam je drago.

Foto: youtube.com/Jelajelena Petrovic

Mekike

Detinjstvo ne bi bilo isto bez ovakvog specijaliteta

Sastojci:

  • 500 grama belog brašna
  • jedna kesica suvog kvasca
  • kašičica soli
  • jedno jaje (ako postite, može i bez jaja)
  • 4 decilitara mlake vode (ili mešavina mleka i vode)

Priprema:

U činiji pomešati brašno, so i kvasac, pa uz stalno mešanje testa varjačom umesiti meko testo. Oko desetak minuta mešajte ga varjačom, dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude.

Ostavite testo u činiji prekrivenoj krpom na toplom da nadođe oko 30-ak minuta, međutim kad prođe prvih 10 minuta još jednom izmešajte testo, pa ga opet ostavite da nadođe do vrha posude.

Zagrejte dobro ulje u dubljoj šerpi. Što manje mekika pržite odjednom u šerpi, bolje će ispasti - imajte to na umu. Kada se ulje zagreje, pržite ih na srednjoj temperaturi.

Zahvatite testo, malo ga razvucite i spuštajte u ulje - pržite po tri minuta sa obe strane.

Odlažite ih na salvetu kako bi upile višak masnoće.

Služite ih slatke ili slane po želji.