Jedenje hrane rukama čini je ukusnijom nego uz viljušku i kašiku, ali i više goji! Naučnici potvrdili!


IZVOR: Republika - 11.02.2020 | 12:51 >> 12:50


Poznato je da mnogi ljudi vole da jedu hranu bez pribora, iako to nije po bontonu, a vrlo je diskutabilno i po pitanju higijene. Međutim, očigledno ima nečega u toj tezi da je tako "slađe" konzumirati hranu jer je sada i jedno istraživanje pokazalo da jedenje hrane iz ruke istu čini ukusnijom.

Foto: Photo by Icons8 Team on Unsplash

Foto: Ilustracija

U istraživanju, 77 ljudi je dobilo 15 kockica sira. Oni kojima je bilo dopušteno da jedu sir rukom konzumirali su više od onih koji su jeli vilicom. Tačnije, sedam kockica u odnosu na četiri.

Isto tako, pokazalo se da hedonisti nisu hranu smatrali toliko ukusnom ako je pre toga nisu držali. Jedenje iz ruke hranu čini ukusnijom, ali i povećava rizik da ćete više pojesti.

Stručnjaci sa Univerziteta Stevens u Njujorku proučavali su 45 volontera koji su jeli sir. Proučavali su ih pre, tokom i nakon jela. Polovina ispitanika jela ga je sa čačkalice, dok su ostali jeli prstima. Učesnicima koji su jeli iz ruku, sir je bio ukusniji. 

Foto: Photo by Helena Lopes on Unsplash

Foto: Ilustracija

U drugom eksperimentu 145 studenata razdvojeno je u dve grupe. Prvoj grupi naučnici su rekli da zamisle kako moraju biti pažljiviji što se tiče ishrane i da smanje unos da bi bili fit i zdravi. Drugoj grupi rečeno je da ne moraju da brinu o kilaži i da se opuste i uživaju u životu.

Svi su dobili činije da četiri mini krofne. Polovina je dobila čačkalice, a ostali ne. Kao i u prvom eksperimentu, pokazalo se da je hrana bila ukusnija onima koji su krofne jeli rukama.

Foto: Photo by Jarritos Mexican Soda on Unsplash

Foto: Ilustracija

- To je zanimljiv efekt i može promeniti način na koji ljudi ocjenjuju proizvod - rekla je profesorka Adriana Madzharov koja je bila vođa studije.

Studija je objavljena u časopisu "Retailing".