"Crnac bez jaja": Recept za sočan kolač koji svima uspeva iz prve


IZVOR: Republika - 23.02.2020 | 04:14


Jednostavno, brzo, slatko i superčokoladno, tačno ovako bismo opisali ovaj popularni, sočni i tamni kolač poznat pod imenom "crnac bez jaja".

Foto: pixabay.com

Foto ilustracija

Kako mu naziv govori, ovaj sočni čokoladni kolač ne sadrži jaja, stvarno se brzo i lako priprema i idealan je kad vam se jede neki čokoladni kolač koji je gotov začas. 

Sastojci:

Za biskvit:
  • 540 g  jogurta
  • 300 g glatkog brašna
  • 250 g šećera
  • 120 ml ulja
  • 25 g kakaa
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • komadić maslaca za premazivanje posude za pečenje
Za glazuru:
  • 150 g čokolada za kuhanje
  • 150 g maslaca
  • 120 ml mlijeka
  • 120 g šećera
Priprema:

1. U posudu stavite sve sastojke za biskvit pa ih umutite električnim mikserom.

2. Posudu za pečenje ili kalup za tortu namažite maslacem pa izlijte pripremljenu smesu i stavite u prethodno zagrejan u rernu na 200°C i pecite 25-30 minuta.

3. Pripremite glazuru: na pari otopite maslac i čokoladu, dodajte šećer i mleko pa mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.

4. Pečeni kolač malo ohladite, potom ga prelijte čokoladnom glazurom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga stavite u frižider da se skroz ohladi.

5. Isecite na manje kocke ili kriške ako ste kolač pekli u kalupu za tortu.