"Crnac bez jaja": Recept za sočan kolač koji svima uspeva iz prve
IZVOR: Republika - 23.02.2020 | 04:14
Jednostavno, brzo, slatko i superčokoladno, tačno ovako bismo opisali ovaj popularni, sočni i tamni kolač poznat pod imenom "crnac bez jaja".
Kako mu naziv govori, ovaj sočni čokoladni kolač ne sadrži jaja, stvarno se brzo i lako priprema i idealan je kad vam se jede neki čokoladni kolač koji je gotov začas.
Sastojci:
Za biskvit:
- 540 g jogurta
- 300 g glatkog brašna
- 250 g šećera
- 120 ml ulja
- 25 g kakaa
- 2 kašičice sode bikarbone
- komadić maslaca za premazivanje posude za pečenje
Za glazuru:
- 150 g čokolada za kuhanje
- 150 g maslaca
- 120 ml mlijeka
- 120 g šećera
Priprema:
1. U posudu stavite sve sastojke za biskvit pa ih umutite električnim mikserom.
2. Posudu za pečenje ili kalup za tortu namažite maslacem pa izlijte pripremljenu smesu i stavite u prethodno zagrejan u rernu na 200°C i pecite 25-30 minuta.
3. Pripremite glazuru: na pari otopite maslac i čokoladu, dodajte šećer i mleko pa mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.
4. Pečeni kolač malo ohladite, potom ga prelijte čokoladnom glazurom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga stavite u frižider da se skroz ohladi.
5. Isecite na manje kocke ili kriške ako ste kolač pekli u kalupu za tortu.