Sjajna voćka! Pomorandža snižava holesterol i jača zube i kosti
IZVOR: Jovana ŠIPČIĆ - 26.02.2020 | 04:14
Pomorandža je jedna od najpopularnijih vrsta južnog voća. Sadrži najveći procenat antioksidanasa od svih voćki, poboljšava i stimuliše rad creva, snižava nivo lošeg holesterola u krvi, a našim zubima i kostima, zahvaljujući kalcijumu, koji ima, obezbeđuje zdravlje i jačinu.
Bogata je vitaminom C, koji jača naš organizam, čineći ga otpornim na viruse i infekcije, ubrzava zarastanje rana, leči desni i čisti jezik...
Takođe, daje čvrstinu i elastičnost kosi, a noktima sjaj i jačinu, pa je preporuka da se konzumiraju što češće.
Kod ovog citrusnog voća je sve korisno - kora, plod i cvet, pa je u konzumiranju široko zastupljena.
100 grama pomorandže sadrži- kalorije 47 - masti 0,12 - ugljeni hidrati 11,75 - vitamin C 53,2 - vlakna 2,4 - kalcijum 40 - proteini 0,94 |
Tako se u Nepalu jede zajedno s korom, u Avganistanu se njenim sokom prelivaju variva i meso radi boljeg ukusa i varenja, a na Jamajci se upotrebljava kao sredstvo za čišćenje podova i njegovu dezinfekciju.
Još u antičkim vremenima zvali su je voćem bogova.
Pasta u sosu od narandže
Foto: Photo by Monika Grabkowska on Unsplash
|
Mus od južnog voća
Foto: pixa
|
Egzotična salata
|