Sjajna voćka! Pomorandža snižava holesterol i jača zube i kosti


IZVOR: Jovana ŠIPČIĆ - 26.02.2020 | 04:14


Pomorandža je jedna od najpopularnijih vrsta južnog voća. Sadrži najveći procenat antioksidanasa od svih voćki, poboljšava i stimuliše rad creva, snižava nivo lošeg holesterola u krvi, a našim zubima i kostima, zahvaljujući kalcijumu, koji ima, obezbeđuje zdravlje i jačinu.

Bogata je vitaminom C, koji jača naš organizam, čineći ga otpornim na viruse i infekcije, ubrzava zarastanje rana, leči desni i čisti jezik...

Takođe, daje čvrstinu i elastičnost kosi, a noktima sjaj i jačinu, pa je preporuka da se konzumiraju što češće.

Kod ovog citrusnog voća je sve korisno - kora, plod i cvet, pa je u konzumiranju široko zastupljena.

100 grama pomorandže sadrži

Foto: pixabay.com

Pomorandža

- kalorije 47

- masti 0,12

- ugljeni hidrati 11,75

- vitamin C 53,2

- vlakna 2,4

- kalcijum 40

- proteini 0,94

Tako se u Nepalu jede zajedno s korom, u Avganistanu se njenim sokom prelivaju variva i meso radi boljeg ukusa i varenja, a na Jamajci se upotrebljava kao sredstvo za čišćenje podova i njegovu dezinfekciju.

Još u antičkim vremenima zvali su je voćem bogova.

Pasta u sosu od narandže

Sastojci:

- 500 g testenine po izboru (špageti, taljatele, makaroni...)

- 2 glavice crnog luka

- 2 kašike putera

- 1,5 dl belog vina

- 3 pomorandže (sok i rendana kora)

- 250 ml pavlake za kuvanje

- 2 kašike iseckanog peršunovog lista

- so i biber

Foto: Photo by Monika Grabkowska on Unsplash

Foto: Ilustarcija

Priprema:

Sitno iseckani luk ispržiti na puteru, na umerenoj temperaturi. Kada luk omekša, sipajte vino, pa pojačajte temperaturu da ispari, a potom smanjite ringlu i sipajte sok pomorandže i polovinu izrendane kore.

Kuvajte oko minut, pa dodajte pavlaku, promešajte i kuvajte još dva minuta. Posolite i pobiberite po ukusu, pa odložite sa strane.

U slanoj vodi skuvajte testeninu, servirajte je i prelijte sos preko nje, pa dobro promešajte. Začinite peršunom i servirajte odmah.

Mus od južnog voća

Sastojci:

2 pomorandže

mandarina

grejpfrut

jaje

3 kašike šećera

kašika brašna

dl vode

25 g putera i kesica šlaga

Foto: pixa

Foto: Ilustracija

Priprema:

Iscedite sok pomorandže, mandarine i grejpfruta. Žumance umutite sa šećerom, pa dodajte brašno, sok južnog voća i vodu.

Sve to skuvajte na pari, neprestano mešajući, dok krem ne počne da se zgušnjava. Sklonite s ringle, umešajte puter i ostavite da se ohladi.

Umutite šlag i spojte ga s kremom. Površinu ukrasite kriškama preostale pomorandže.

Egzotična salata

Sastojci:

glavica brokolija

2 pomorandže

veća glavica crvenog luka

deblja šnita slanine

šaka indijskog oraha

3 kašike majoneza

kašičica šećera i so po ukusu

Priprema:

Izblanširajte brokoli, odvojte cvetove i stavite ih u veliku činiju. Crveni luk isecite na kolutove i pomešajte sa brokolijem. Dodajte slaninu iseckanu na trake, a pomorandže operite, jednu oljuštite i kriške stavite u salatu, a od druge iscedite sok.

Dodajte i šaku indijskih oraha i pažljivo promešajte sve sastojke. Vodite računa da se pomorandža ne raspadne.

U manjoj posudi pomešajte majonez, sok od pomorandže i kašičicu šećera, pa prelijte preko salate. Pre serviranja salatu ohladite u frižideru.